«Με πιάνει πανικός με τις αποφάσεις για την κυπριακή οικονομία» - iefimerida.gr

«Με πιάνει πανικός με τις αποφάσεις για την κυπριακή οικονομία»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Με πιάνει σχεδόν πανικός, για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις», δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος » ο Νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, σημειώνοντας ότι ανησυχεί πάρα πολύ για την κατάσταση της (κυπριακής) οικονομίας, όπως εξελίσσεται και από τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Η οικονομία δεν φαίνεται να λαμβάνεται πολύ στα σοβαρά, ως ένα θέμα που χρειάζεται σωστή επιστημονική μελέτη», συνεχίζει ο δρ. Πισσαρίδης και σημειώνει ότι δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ο δρ. Πισσαρίδης εκφράζει επίσης τη θέση ότι είναι υγιές να υπάρχει διαφορετική άποψη μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας, διότι, όπως είπε, αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα οικονομικά της χώρας. Ενδεικτικό παράδειγμα, όπως είπε, είναι η διαφωνία Τρισέ και Μέρκελ για την Ελλάδα, η οποία βοήθησε τη χώρα «να πετύχει μια τόσο προνομιούχα συμφωνία».

Ωστόσο, εκτιμά ότι στην Κύπρο οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δύο Αρχών, κάποιες φορές έφτασαν στην υπερβολή, γι' αυτό είναι πλέον αναγκαίο να διευθετηθεί μια συνάντηση μεταξύ των δύο αξιωματούχων. Στη συνάντηση, εκτιμά ότι ίσως να πρέπει να συμμετέχουν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, ώστε να υπάρξει μια συμφωνία πολιτικής μορφής για το πού πηγαίνει ο τόπος. «Πολλές πολιτικές σε έναν μικρό τόπο, όπως είναι η Κύπρος, δεν μας κάνουν καλό», συμπλήρωσε.

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε ότι η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) είναι εντελώς απαρχαιωμένος θεσμός και ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές, παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών, διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομία. Ο ίδιος προτείνει να συνεχιστεί να παραχωρείται στους συνταξιούχους και όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και να μπει οροφή σε αυτούς που έχουν εισοδήματα άνω των €40.000 - €50.000.

Ο Κύπριος Νομπελίστας, αποκάλυψε ότι ήδη του έχει ζητηθεί να κάνει σειρά διαλέξεων το 2012 στο Βέλγιο και τη Μάλτα που εφαρμόζουν το θεσμό της ΑΤΑ και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, σε μια προσπάθεια να δώσουν λύσεις. «Στην Κύπρο φυσικά ποτέ δεν μου ζητήθηκε να εκφέρω καμία άποψη για την ΑΤΑ», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ