Μετά τη φυγή της Fiat o Λέτα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει στην Ιταλία τη σουηδική Εlectrolux - iefimerida.gr

Μετά τη φυγή της Fiat o Λέτα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει στην Ιταλία τη σουηδική Εlectrolux

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά το σοκ από την ανακοίνωση της FIAT ότι αποχωρεί από την Ιταλία, ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για την παραμονή στη χώρα της σουηδικής κατασκευάστριας ηλεκτρικών συσκευών Electrolux.

Mε πάνω από 5.700 εργαζομένους στην Ιταλία η σουηδική εταιρεία σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεγάλες μειώσεις μισθών και επιδομάτων, ενώ ενδέχεται να κλείσει ένα εργοστάσιο —στην Πορτσία— όπου εργάζονται 1.200 άνθρωποι.

Η διοίκηση της επιχείρησης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς της, ενώ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις πληροφορίες που τη θέλουν να κλείνει το εργοστάσιο.

Όπως υποστηρίζει, οι μειώσεις των αμοιβών, μέσω ενός μίγματος περικοπών των ωρών εργασίας και των επιδομάτων, θα ισοδυναμεί με το 8% της μηνιαίας αποζημίωσης ενός συνηθισμένου εργαζομένου της, ήτοι 130 ευρώ. Τα συνδικάτα όμως λένε ότι οι μειώσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Κάθε εργαζόμενος με μικτές απολαβές κάτω από 2.000 ευρώ θα υποστεί μειώσεις 18% ή και μεγαλύτερες, υπολόγισαν στελέχη του συνδικάτου UILM.

Ανώτερα στελέχη της Electrolux έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών με συνδικαλιστές, υπουργούς της κυβέρνησης και στελέχη της δημόσιας διοίκησης για να συζητηθούν τα σχέδια της επιχείρησης να αναδιοργανώσει την παραγωγή της στην Ιταλία. Ο επόμενος γύρος επαφών είναι προγραμματισμένο να αρχίσει την 17η Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Φλάβιο Τζανονάτο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι σχεδιασμοί που παρουσιάστηκαν από τα στελέχη της σουηδικής εταιρείας «δεν είναι πειστικά» και ότι συνεχίζουν να υφίστανται ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της μονάδας στην Πορτσία, στα βόρεια της Βενετίας, το μεγαλύτερο εργοστάσιο από τα τέσσερα της Electrolux στην Ιταλία.

Καθώς η ανεργία στην Ιταλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1970 (12,7%), η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα αναζητήσει λύση για να παραμείνει στη χώρα μια από τις σημαντικότερες ξένες επιχειρήσεις που διατηρεί παρουσία στο έδαφος της χώρας. «Δε θα σηκώσουμε λευκή σημαία. Αυτό το είδος παραγωγής πρέπει να συνεχιστεί στην Ιταλία», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως θα κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί για να πειστεί η εταιρεία».

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις και από τον σύνδεσμο των ιταλικών βιομηχανιών Confindustria. Σε επιστολή του προς τον Λέτα ο επικεφαλής του συνδέσμου Τζόρτζιο Σκουίντσι τον κάλεσε να αναλάβει κατεπειγόντως δράση ώστε να επιλυθούν προβλήματα όπως το «υψηλό κόστος εργασίας» και οι «υψηλές εργοδοτικές εισφορές» στους ασφαλιστικούς φορείς, σε μια αγορά εργασίας που παραμένει «άκαμπτη», προειδοποιώντας πως εάν δεν υπάρξουν αλλαγές η Ιταλία θα «ερημωθεί» από βιομηχανική άποψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ιταλία ανεργία FIAT Ενρίκο Λέτα Electrolux
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ