Στην Ελβετία ο Μαυραγάνης για την είσπραξη φόρων από «μαύρες» καταθέσεις Ελλήνων - iefimerida.gr

Στην Ελβετία ο Μαυραγάνης για την είσπραξη φόρων από «μαύρες» καταθέσεις Ελλήνων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Διαψεύστηκε τελικά από το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών και την ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα, η είδηση- βόμβα που ανέφερε ότι η Ελβετή υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο του Νταβός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναφθεί συμφωνία με την Ελλάδα για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις «μαύρου» χρήματος στις ελβετικές τράπεζες.

Χρειάστηκε να υπάρξει επικοινωνία του Γιώργου Μαυραγάνη, που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, με τον Ελβετό ομόλογο του, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι οι φερόμενες ως δηλώσεις της Έβελιν Βίντμερ- Σλουμπφ, δεν έγιναν ποτέ.

Σύμφωνα με την οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα FinanzNachrichten.de η Ελβετή υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν μπορούν να αναζητηθούν αναδρομικοί φόροι για περιουσία ελευθέρων επαγγελματιών, με δεδομένο ότι παλαιότερη ελληνική νομοθεσία τους απάλλασσε από τη καταβολή διαφόρων εισφορών

Ο κ. Μαυραγάνης θα βρεθεί τη Δευτέρα στην Ελβετία, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσημη επίσκεψη της Έβελιν Βίντμερ- Σλουμπφ στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία φορολόγησης των τόκων. Στο τραπέζι θα βρεθεί και η ελληνική συμφωνία, η οποία «σέρνεται» εδώ και περίπου 2 χρόνια, λόγω τεχνικών κωλυμάτων που επικαλούνται οι Ελβετοί, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφο του προς τη Βουλή έχει επιχειρήσει προ πολλού να χαμηλώσει το πήχη των προσδοκιών, καθώς όπως προκύπτει και από την ανάλογη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι Ελβετοί με τους Βρετανούς αλλά και τις συνομιλίες με τους Γερμανούς, υπάρχουν πολλά προβλήματα π.χ. η εξαίρεση νομικών μορφωμάτων, που δεν οδηγούν στο επιθυμητό, δηλαδή στην αποκάλυψη και φορολόγηση του «μαύρου» χρήματος. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι ενώ κάποιοι υπηρεσιακοί του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για όφελος 4- 6 δισ. ευρώ, Οργανισμοί που έχουν «ξεσκονίσει» ανάλογες συμφωνίες υποστηρίζουν ότι δύσκολα το όφελος για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ