Σύνοδος της Γενεύης: Σε κλίμα έντασης και αδιαλλαξίας οι ΗΠΑ ζητούν απομάκρυνση του Ασαντ - iefimerida.gr

Σύνοδος της Γενεύης: Σε κλίμα έντασης και αδιαλλαξίας οι ΗΠΑ ζητούν απομάκρυνση του Ασαντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε «τεντωμένο σκοινί» ξεκίνησαν οι συζητήσεις στην διάσκεψη της Γενεύης ΙΙ, με την συριακή κυβέρνηση και τον αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συνασπισμό να εξαπολύουν σοβαρές κατηγορίες εκατέρωθεν, επιβεβαιώνοντας από την πρώτη ημέρα κιόλας τις εκτιμήσεις πως θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί η «χρυσή τομή» στις ειρηνευτικές συζητήσεις για την Συρία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αχμέντ Τζάρμπα, κατηγόρησε τον Μπασάρ Αλ Ασαντ για εγκλήματα που παραπέμπουν στην περίοδο τον Ναζί και απαίτησε ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη την απομάκρυνση του Ασαντ, αναφέρουν τα Νέα.

Από την πλευρά της κυβέρνησης Ασαντ, ο υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουλέμ κατηγόρησε αρκετά από τα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη, πως «έχουν συριακό αίμα στα χέρια τους» και επανέλαβε τους ισχυρισμούς του καθεστώτος περί «τρομοκρατών ανταρτών που υποστηρίζονται από αραβικά και δυτικά κράτη», ενώ καταλήγοντας απάντησε πως «ο Ασαντ δεν φεύγει».

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως με αφορμή την Συρία, ΗΠΑ και Ρωσία παίζουν ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, καθώς εκτός από τις αποκλίνουσες θέσεις που έχουν για το μέλλον του Μπασάρ Αλ Ασαντ, εξακολουθούν να δίνουν διαφορετικές ερμηνείες για τις βασικές αρχές της Γενεύης Ι.

«Το πρόβλημα είναι ο Ασαντ», επέμεινε ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Μονζέρ Ακμπίκ. «Εμείς λέμε "δημοκρατία", εκείνοι λένε "Ασαντ". Εμείς μιλάμε για ένα έθνος, εκείνοι μιλάνε για έναν άνδρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το κλίμα όμως ανάμεσα στους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης φορτίστηκε περισσότερο με την ομιλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος τόνισε ότι «ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα συμμετέχει στη μεταβατική κυβέρνηση».

Οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης θα καθίσουν ξανά στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων αύριο, στη Γενεύη, επισήμανε μετά το τέλος των συζητήσεων ο Ρώσος υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εως τότε, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αμερικανός ομόλογός του, θα γίνουν «παράλληλες προσπάθειες». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας ως χώρας με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τον συριακό λαό να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά στο μονοπάτι της ειρήνης.

Κλείνοντας μια έντονη μέρα στο ήρεμο Μοντρέ στη λίμνη της Γενεύης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε να επισημάνει έστω μια επιτυχία: τη συνύπαρξη των δυο πλευρών στον ίδιο χώρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ