Καζάνι που βράζει η Ουκρανία: 5 νεκροί και 300 τραυματίες στις διαδηλώσεις - iefimerida.gr

Καζάνι που βράζει η Ουκρανία: 5 νεκροί και 300 τραυματίες στις διαδηλώσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο Κίεβο το οποίο βρίσκεται εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που συγκλονίζουν την χώρα εδώ και δύο μήνες, με πέντε ακτιβιστές να χάνουν τη ζωή τους και περίπου 300 να έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

«Προς το παρόν έχουμε καταμετρήσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί», δήλωσε ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου, Ολεγ Μούσγι, στον ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης.

Οπως μεταδίδει η γερμανική τηλεόραση ARD, στις τάξεις των διαδηλωτών επικρατεί φόβος για μια γενική έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας, την ίδια στιγμή που έχουν πέντε θάνατοι, με τους δύο τουλάχιστον να οφείλονται σε πραγματικά πυρά.

Το Dpa από την πλευρά του, σημειώνει πως δεν έχει δοθεί επίσημη εντολή για χρήση όπλων, με αρκετούς πολιτικούς παρατηρητές να μιλούν για ξεκάθαρη δολοφονία από ελεύθερους σκοπευτές.

Μια άλλη εκδοχή παρουσιάζει η Ukrainska Pravda, η οποία υποστηρίζει πως οι τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τραυματίστηκαν θανάσιμα από σφαίρες.

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις δολοφονίες η κυβέρνηση -Αφήνει αιχμές για εμπλοκή τρομοκρατών

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη της στις δολοφονίες, με τον πρωθυπουργό της χώρας Αζάροφ, να κάνει λόγο για «τρομοκράτες» που έχουν αναμειχθεί με τους διαδηλωτές, ενώ χαρακτήρισε τους πρωτεργάτες των βίαιων επεισοδίων «εγκληματίες» που «πρέπει να λογοδοτήσουν, όπως θα γινόταν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος».

Αντιπολίτευση: Θα σταματήσουμε την αστυνομία ακόμη και εάν αντιμετωπίσουμε τις σφαίρες

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, είπε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε την αστυνομία. Αν χρειαστεί θα αντιμετωπίσουμε και τις σφαίρες».

Αιχμές για συνωμοσία ΝΑΤΟ-Αντιπολίτευσης αφήνει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος

Την ίδια στιγμή, την ανάμειξη του ΝΑΤΟ και άλλων ξένων δυνάμεων στις αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο υπαινίχθηκε ο βουλευτής Εβγένι Μπαλίτσκι που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, ο οποίος δήλωσε πως ένας από τους ακτιβιστές που έχασε τη ζωή του πιθανώς βλήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή του ΝΑΤΟ, αποστολή που τού ανατέθηκε από κάποια ριζοσπαστική πτέρυγα της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

«Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε ένα συλλαλητήριο έξω από το γήπεδο Βαλερί Λομπανόβσκι, βρέθηκαν αρκετά κάνιστρα γεμάτα με υγρό νάτριο, που είναι εξαιρετικά εύφλεκτο. Αυτό αποκλείει τον ισχυρισμό ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν αυθόρμητη. Ηταν μια προσεκτικά σχεδιασμένη επιχείρηση που θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί από σαμποτέρ φορώντας πολιτικά ρούχα» ισχυρίστηκε ο Μπαλίτσκι σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Μπαρόζο: Σοκαρισμένη η ΕΕ από τους θανάτους

Για τις βιαιότητες στο Κίεβο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, που δήλωσε ότι η ΕΕ έχει σοκαριστεί από τους θανάτους. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε πιθανές κυρώσεις, λέγοντας ότι είναι «πρώιμο» να πει κανείς ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις αυτές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ