Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο πόλο γυναικών

Με τον αέρα της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου από την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, μπήκαν και οι δύο Έλληνες κολυμβητές στη σημερινή 7η ημέρα των αγώνων, του 14ου παγκόσμιου πρωταθλήματος, στη Σανγκάη.

Μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ για τη Νόρα Δράκου στα 50μ. ελεύθερο με 25.13, βελτιώνοντας το ρεκόρ της Νέρι Νιαγκουάρα, που άντεχε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με 25.27, που ταυτόχρονα ήταν και το όριο για τους Αγώνες του Λονδίνου.

Η Ελληνίδα κολυμβήτρια μετείχε στην 10η από τις 12 σειρές συνολικά, στη διαδρομή 8 και με χρόνο 25.13 τερμάτισε 4η στη σειρά της και 11η στο σύνολο.

«Είμαι ενθουσιασμένη, τι να πω. Είναι το πρώτο μου παγκόσμιο πρωτάθλημα και έχω πετύχει τρία πανελλήνια ρεκόρ, αλλά, το βασικότερο, έκανα το όνειρο μου πραγματικότητα να πάω στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ήταν πολύ καλή κούρσα για πρωί και το απόγευμα ελπίζω να πάω πιο γρήγορα για να καταφέρω να μπω και στον τελικό» δήλωσε η Δράκου, μετά και την επιτυχία της. Γρηγορότερες με τον ίδιο χρόνο (24.82) ήταν η Σουηδή Τερέζα Αλσχάμαρ και η Αμερικανίδα Τζέσικα Χάρντι.

Λίγο αργότερα, στα 50μ. ύπτιο ο Άρης Γρηγοριάδης πήρε την πρόκριση για τον ημιτελικό του αγωνίσματος. Μετείχε στην 5η από τις 6 σειρές, στη διαδρομή 1, και με χρόνο 25.26 τερμάτισε 2ος, βελτιώνοντας και τη φετινή του επίδοση, ενώ πέρασε στον ημιτελικό ως 10ος, έχοντας τον ίδιο χρόνο με τον -κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ- Βρετανό Λίαμ Τάνκοκ, που μετείχε στην ίδια σειρά. Ταχύτερος των προκριματικών ήταν ο Νοτιοαφρικανός Γκέρχαρντ Ζάντμπεργκ με χρόνο 24.72.

«Για πρωινή κούρσα ήταν καλά. Και η αντίδραση στην εκκίνηση ήταν καλή. Ελπίζω το απόγευμα να κάνω ένα χρόνο κάτω από 25΄΄, θα είναι τέλεια και πιστεύω ότι θα μπορέσω να περάσω και στον τελικό, με έναν τέτοιο χρόνο» δήλωσε ο Θεσσαλονικιός παγκόσμιος πρωταθλητής.

Οι ημιτελικοί, στους οποίους συμμετέχουν οι δύο Έλληνες κολυμβητές το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδος), αναλυτικά:

50μ. ελεύθερο γυναικών: Τερέζα Αλσχάμαρ (Σουηδία) 24.82, Τζέσικα Χάρντι (ΗΠΑ) 24.82, Αλιακσάντρα Ερασιμένια (Λευκορωσία) 24.85, Ντόροθι Μπραντ (Γερμανία) 24.86, Μαρλίν Φέλντχουις (Ολλανδία) 25.01, Ραμόνι Κρομοβιτζότζο (Ολλανδία) 25.03, Σαντάλ Βαν Λαντεγκεμ (Καναδάς) 25.05, Φραντσέσκα Χάλσαλ (Βρετανία) 25.05, Αμάντα Βέιρ (ΗΠΑ) 25.11, Γιολάνε Κούκλα (Αυστραλία) 25.11, Νόρα Δράκου (Ελλάδα) 25.13, Ολίβια Χάλισεκ (Αυστραλία) 25.18, Ζανέτ Ότεσεν (Δανία) 25.23, Βικτόρια Πόουν (Καναδάς) 25.24, Γουάλας Φαντερπούλ (Μπαχάμες) 25.28, Γιαγόι Ματσουμότο (Ιαπωνία) 25.34.

50μ. ύπτιο ανδρών: Γκέρχαρντ Ζάντμπεργκ (Ν. Αφρική) 24.72, Κριστιάν Λακούρ (Γαλλία) 25.03, Χέλγκε Μέουβ (Γερμανία) 25.04, Φλόρι Λάνγκ (Ελβετία) 25.12, Φάμπερ Βιλντεμπόερ (Ισπανία) 25.14, Γουνχουά Κόνγκα (Ιαπωνία) 25.17, Γκι Μπαρνέα (Ισραήλ) 25.18, Νίκολας Τόμαν (ΗΠΑ) 25.22, Ντέιβιντ Πλάμερ ΗΠΑ) 25.22, Λίαμ Τάνκοκ (Βρετανία) 25.26, Άρης Γρηγοριάδης (Ελλάδα) 25.26, Μίρκο Ντι Τόρα (Ιταλία) 25.28, Χέιντεν Στόκελ (Αυστραλία) 25.29, Ασλέι Ντιλένι (Αυστραλία) 25.33, Μπάστιαν Λίεσεν (Ολλανδία) 25.33, Τσάρλς Φράνσις (Καναδάς) 25.43.

Η ΧΡΥΣΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΟ

Την κορυφή του κόσμου απολαμβάνει η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση. Η εθνική ομάδα πιστοποίησε την ανωτερότητά της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, νικώντας στον τελικό την Κίνα με 9-8, και πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο. Είναι ο πρώτος παγκόσμιος τίτλος για ελληνική ομάδα οποιουδήποτε αθλήματος (σε επίπεδο ανδρών/γυναικών) και ταυτόχρονα η κορυφαία επιβεβαίωση για τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση.

Παγκόσμιες πρωταθλήτριες είναι η Αντιγόνη Ρουμπέση, η Κική Λιόση, η Γιούλη Λαρά, η Άντι Μελιδώνη, η Σταυρούλα Αντωνάκου, η Άλκηστη Αβραμίδου, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η Αγγελική Γερόλυμου, η Αλεξάδρα Ασημάκη, η Χριστίνα Τσουκαλά, η Έλενα Κούβδου, η Ηλέκτρα Ψούνη, η Ελένη Γουλά.

Οι τέσσερις πρώτες είχαν ανέβει και στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και μαζί με τις υπόλοιπες (με εξαίρεση τη Γουλά, στη θέση της οποίας βρισκόταν η μεγάλη απούσα Μαρία Τσουρή) είχαν κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ. Είχε μεσολαβήσει η πρώτη θέση στο World League του Κίρισι.

Ποτέ ξανά η ελληνική αποστολή δεν είχε τέτοια παρουσία σε μια μεγάλη διοργάνωση. Δύο χρυσά (στο πόλο και στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης με τον Σπύρο Γιαννιώτη) και ένα χάλκινο (από τη Μαριάννα Λυμπερτά στα 10χλμ. ανοιχτής θαλάσσης) είναι ο ελληνικός απολογισμός. Ξεπέρασε με το παραπάνω τις εμφανίσεις στο παγκόσμιο του Μόντρεαλ.

Στο αγωνιστικό κομμάτι οι Ελληνίδες δεν... φοβήθηκαν την έδρα (και ό,τι αυτό συνεπάγεται). Πήραν τον έλεγχο του αγώνα και έφτασαν να προηγούνται με διαφορά τριών γκολ (5-2) στις αρχές της τρίτης περιόδου.

Οι Κινέζες που έκαναν μεγάλες εμφανίσεις σε αυτή τη διοργάνωση, δεν το έβαλαν κάτω και μείωσαν στα τρία γκολ (7-5) με τη Γουάνγκ 3:05 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Το γκολ της αποφασιστικής και σήμερα, Αλεξάνδρας Ασημάκη στον παίκτη παραπάνω επανέφερε τη διαφορά στο... μαξιλαράκι των τριών τερμάτων.

Στο τέταρτο οκτάλεπτο οι Κινέζες τα έδωσαν όλα. Το απίστευτο γκολ της Κικής Λιόση τους χάλασε τα όνειρα κι ας απέμεναν επτά λεπτά για το μεγάλο φινάλε. Δύο τέρματα από τη Σονγκ και τη Σουν πρόσθεσαν άγχος στην ελληνική ομάδα.

Οι διαιτητές έδωσαν αποβολή στη Λιόση, όμως η Ρουμπέση που βρέθηκε στην καλύτερη επτάδα του τουρνουά έκλεψε τη μπάλα κι ενώ απέμεναν 20 δευτερόλεπτα για το τέλος. Όλα τελείωσαν εκεί! Η Κίνα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2013 στη Βαρκελώνη για να πάρει εκδίκηση.

Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρωσία που νίκησε 8-7 την Ιταλία.

Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1.

Τα γκολ των δύο ομάδων σημείωσαν οι:

ΚΙΝΑ (Τζανε): Λιου 2, Γουάνγκ 2, Τενγκ, Χε, Σονγκ, Σουν.

ΕΛΛΑΔΑ (Μορφέσης): Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μελιδώνη, Λιόση, Μανωλιουδάκη.
Έπαιξαν επίσης οι Κούβδου, Τσουκαλά, Ψούνη, Αβραμίδου, Γερόλυμου, Αντωνάκου, Λαρά.

Συγχαρητήρια Πρωθυπουργού

Τα συγχαρητήριά του προς τα κορίτσια της εθνικής ομάδας πόλο, που πέτυχαν τη «χρυσή» νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη Σανγκάη, απηύθυνε με δήλωσή του από την Άρτα, όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

«Μας έκαναν περήφανους», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επαφή, με τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Δημήτρη Διαθεσόπουλο, λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, από την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών στο 14ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου. Ο πρωθυπουργός μετέφερε τα συγχαρητήριά του στις κοπέλες, ενώ συνεχάρη το προπονητικό τιμ και τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Τόνισε ότι τα κορίτσια τον έκαναν υπερήφανο όπως όλους τους Έλληνες σήμερα και πραγματικά, αυτές τις δύσκολες ημέρες για όλους, ήρθε αυτό το χρυσό μετάλλιο να δώσει κουράγιο και περηφάνια σε όλους.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να δει τον κ. Διαθεσόπουλο, μετά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Ελλάδα, ώστε να μιλήσουν για θέματα που άπτονται της Ομοσπονδίας, αλλά και γενικά του ελληνικού αθλητισμού.


Συγχαρητήριο μήνυμα Προέδρου της Δημοκρατίας

Συγχαρητήριο μήνυμα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, στη Σανγκάη.

Το μήνυμα του κ. Παπούλια έχει ως εξής:

«Θερμότατα συγχαρητήρια για την κορυφαία σας διάκριση που ανέβασε τη χώρα μας στο πιο ψηλό σκαλί του υγρού στίβου. Μας κάνατε όλους πολύ υπερήφανους, επιβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός αθλητισμός, με επίμονη δουλειά και πίστη στην αξία του, μας χαρίζει νίκες, συλλογικό ενθουσιασμό και ελπίδα».

Δηλώσεις των πρωταγωνιστριών

Μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, ο «αρχιτέκτονας» της επιτυχίας, Γιώργος Μορφέσης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι. Είναι η πρώτη φορά για μας που κατακτάμε το χρυσό μετάλλιο. Ένα όνειρο τριών ετών έγινε πραγματικότητα. Είμαστε τυχεροί και ευτυχισμένοι που το ζούμε, δεν γίνεται καλύτερα».

Η αρχηγός της ομάδας, η Κική Λιόση, μην έχοντας συνειδητοποιήσει την κατάκτηση της κορυφής του κόσμου, δήλωσε: "Δεν ξέρω τι να πω. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη το μέγεθος της επιτυχίας και μάλλον θα αργήσουμε να το κάνουμε. Το πιστεύαμε και το κατακτήσαμε, γιατί το θέλαμε πιο πολύ απ' όλους τους άλλους. Το γουστάραμε και το κάναμε».

Η καλύτερη τερματοφύλακας του τουρνουά, η Έλενα Κούβδου, μίλησε για συλλογική επιτυχία: «Το βραβείο αυτό το μοιράζομαι με τις συμπαίκτριες μου, γιατί ο τερματοφύλακας δεν είναι μόνος του. Παίζει και η άμυνα. Τα είχαμε πει και πριν λίγες ημέρες, όταν δεν ξέραμε ακόμη ότι θα φθάναμε στην κορυφή του κόσμου. Η επιτυχία δεν είναι μόνο δική μου, είναι όλης της ομάδας. Το αφιερώνω στους γονείς μου και στους ανθρώπους που με στήριξαν και πίστεψαν σε μένα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ