Πώς υποδέχτηκαν οι αγορές την Ιρλανδία, λίγο μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο - iefimerida.gr

Πώς υποδέχτηκαν οι αγορές την Ιρλανδία, λίγο μετά την έξοδό της από το Μνημόνιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ θετικά υποδέχθηκε η διεθνής χρηματαγορά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από τη Moody's, με περαιτέρω μείωση των spreads για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα.

Γενική είναι, πλέον, η εκτίμηση ότι η Ιρλανδία έχει αφήσει πίσω την κρίση και βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, καθώς τα spreads των δεκαετών ομολόγων της Ιρλανδίας μειώθηκαν στο 3,3% μετά την αναβάθμιση της οικονομίας της, από τη Moody's, την Παρασκευή, σε επενδυτικό επίπεδο.

Κυβερνητικοί κύκλοι στο Δουβλίνο θεωρούν την -κατά μια βαθμίδα- αναβάθμιση, πολύ συντηρητική και διαβεβαιώνουν πως η Moody's θα επανέλθει με νέα γενναία αναβάθμιση, τους αμέσως επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, ο Τζον Κόριγκαν, πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Χρέους, δήλωσε την Δευτέρα στο ιρλανδικό κρατικό ραδιόφωνο πως αναμένει νέα αναβάθμιση από τις εταιρίες αξιολόγησης στους επόμενους 15 ή 18 μήνες, κίνηση που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της χώρας στη διεθνή αγορά. Ηδη, τόνισε, ο Ιρλανδός αξιωματούχος, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από Ιάπωνες και Κινέζους επενδυτές.

Ο κ. Κόριγκαν πρόσθεσε πως σε μια ή δυο εβδομάδες θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία κρατικών ομολόγων που κατά την εκτίμηση του θα αποφέρει επιπλέον 4 δις ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης και στο χρέος το οποίο φθάνει στο 125% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι όσο η οικονομία θα αναπτύσσεται, αυτό σταδιακά θα μειωθεί.

Πάντως, ο όγκος του χρέους σε συνδυασμό με την σχετικά αργή μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα αποτελούν τα δύο αγκάθια για την οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν πρώιμη την αναβάθμιση της Moody's όταν το χρέος εξακολουθεί να καταγράφει ανοδική πορεία. Μεταξύ των σκεπτικιστών είναι και ο Πίτερ Γκόουβς, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής της Citigroup. Στον αντίποδα βρίσκεται εκπρόσωπος της ολλανδικής τράπεζας ING, ο οποίος θεωρεί πως στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η Moody's όφειλε να είναι πιο γενναιόδωρη.

Πηγή: Deutche Welle

φωτογραφία: alliance/dpa

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ