Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση αδειών σε 16 τεχνικά επαγγέλματα - iefimerida.gr

Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση αδειών σε 16 τεχνικά επαγγέλματα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σημαντικές αλλαγές στην αδειοδότηση 16 τεχνικών επαγγελμάτων φέρνει ο νόμος 3982/11 του υπουργείου Ανάπτυξης που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες, τις οποίες αφορά, περιλαμβάνουν την εγκατάσταση, συντήρηση και το χειρισμό ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, τις ηλεκτροσυγκολλήσεις, τις οξυγονοκολλήσεις κλπ των οποίων το θεσμικό πλαίσιο μέχρι τώρα αποτελούνταν από 100 και πλέον διατάγματα που είχαν εκδοθεί από το 1936 ως το 2003!

Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία και περιορίζεται κατά πολύ ο αριθμός των αδειών άσκησης επαγγέλματος ώστε το είδος και ο αριθμός των αδειών αυτών να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Συγκεκριμένα ο αριθμός των νέων αδειών από 214 γίνονται σε λιγότερες από 50. Επιπλέον, οι διαδικασίες αδειοδότησης γίνονται πιο απλές και καθιερώνονται σύγχρονες προϋποθέσεις και απαιτήσεις όσον αφορά τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα και τον τρόπο πιστοποίησής τους. Για παράδειγμα προβλέπεται η δυνατότητα υποκατάστασης της προϋπηρεσίας, με την παρακολούθηση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Αναλυτικά, ο νέος νόμος αφορά τα παρακάτω 16 τεχνικά επαγγέλματα:

Υδραυλικός,
Ηλεκτρολόγος,
Χειριστής Μηχανημάτων Τεχνικών Έργων,
Πρακτικός Μηχανικός,
Ψυκτικός,
Ηλεκτροσυγκολλητής,
Οξυγονοκολλητής,
Επαγγελματίας Καυστήρων υγρών καυσίμων,
Επαγγελματίας Αερίων Καυσίμων,
Γομωτής Πυροδότης Έργων,
Θερμαστής – Αρχιθερμαστής,
Εργοδηγός Μηχανολόγος,
Χειριστής Ανυψωτικών Μηχανημάτων Τήξεως Αλουμίνας,
Σχεδιαστής Μηχανουργός,
Ηλεκτρολόγος Θεάτρου,
Χειριστής Μηχανημάτων Προβολής Κινηματογραφικών Ταινιών

Με τον ίδιο νόμο, επιχειρείται η επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας των μεταποιητικών επιχειρήσεων, η μείωση του κόστους για την έκδοση της άδειας και η αποσαφήνιση των διαδικασιών αδειοδότησης με στόχο την εξοικονόμηση χρόνου, κόστους και διαδικασιών, και περισσότερη διαφάνεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ