Πώς ο Ξηρός προκάλεσε τρόμο χρησιμοποιώντας σύγχρονες πρακτικές διεθνούς τρομοκρατίας - iefimerida.gr

Πώς ο Ξηρός προκάλεσε τρόμο χρησιμοποιώντας σύγχρονες πρακτικές διεθνούς τρομοκρατίας

Πως ο Ξηρός προκάλεσε τρόμο χρησιμοποιώντας σύγχρονες πρακτικές διεθνούς τρομοκρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που τα επιτελεία της ΕΛ.ΑΣ. ξεσκονίζουν το βίντεο και την επιστολή του φυγά Χριστόδουλου Ξηρού με στόχο να μπορέσουν να ενώσουν τα κομμάτια του πάζλ, η εμφάνιση του «εκτελεστή» της 17Ν προκαλεί αρκετά ερωτήματα.

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα παρακολουθούμε έναν τύπο «ηλεκτρονικής προκήρυξης» και προαναγγελίας χτυπήματος, η οποία παραπέμπει σε πρακτικές διεθνούς τρομοκρατίας.

Αλλωστε, είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα που παρακολουθούμε με βίντεο άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, στις περισσότερες φορές φονταμενταλιστών ισλαμιστών, οι οποίοι κηρύττουν προσκλητήριο σε όλους τους συντρόφους τους να ενταχθούν στον ένοπλο αγώνα.

Μπορεί στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα να απουσιάζουν τα όπλα, ωστόσο, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, στόχος είναι να προβληθεί ένα μήνυμα που θα προκαλέσει φόβο και τρόμο.

Με βάση τα «διεθνή πρότυπα» ακολουθείται και αντίστοιχη επιλογή φόντου, αλλά και λόγου, με σύμβολα και αναφορές σε ένδοξες στιγμές της ιστορίας, της Ελλάδας, εν προκειμένω. Ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν εμβληματικές μορφές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, όπως οι Τσε Γκεβάρα, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης και Αρης Βελουχιώτης.

Είναι προφανής, άλλωστε, η επιδίωξη να υπάρξει μια σύνδεση και να υππονοηθεί μια συνέχεια μιας και ο εκτελεστής της 17Ν χρησιμοποιεί και τη διάσημη ρήση που αποδίδεται στον Αρη Βελουχιώτη «καλή αντάμωση στα γουναράδικα».

Ανάλογη είναι και η εικόνα της γραπτής προκήρυξης του καταδικασμένου μέλους της «17 Νοέμβρη», που υπογράφει ως «ελεύθερο μέλος» της, θέλοντας να παρουσιάσει την εικόνα αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά και της ένωσης, υπό την «ηγεσία» Ξηρού, όλων των μορφών ένοπλης πάλης στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ