Να γιατί οι Δευτέρες είναι πάντα μελαγχολικές και δύσκολες - iefimerida.gr

Να γιατί οι Δευτέρες είναι πάντα μελαγχολικές και δύσκολες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο κορυφαίος Ελληνας αστρολόγος Γιώργος Πανόπουλος του The Cosmic Telegraph, εξηγεί γιατί κάθε Δευτέρα πρωί νιώθουμε αυτό το σφύξιμο, την μελαγχολία που αποδίδεται ακόμα και μέσω του ίδιου του ονόματος της μέρας στην αγγλική γλώσσα: Μοnday, από το Μoon Day. Δεν είναι μόνο η αρχή της εβδομάδας που προκαλεί μελαγχολία, αλλά και τα άστρα και οι πλανήτες έχουν τον λόγο...

Γράφει ο Γιώργος Πανόπουλος στη σελίδα του The Cosmic Telegraph στο facebook:

«Κάποτε το ημερολόγιο ήταν σεληνιακό και η Σελήνη είχε τη δική της μέρα τής εβδομάδας που ήταν η Δευτέρα- (Monday, δηλαδή Moon Day). Όλες οι μέρες ήταν αφιερωμένες στους 7 πλανήτες που ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα. Έτσι κάθε μέρα σχετιζόταν με τις μέριμνες και τις φροντίδες που αντιπροσώπευε ο κάθε πλανήτης. Αυτός ο συσχετισμός μέρας και πλανητών παρέμεινε ο ίδιος σε όλους τους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς. Ίσως αυτή η πρακτική ήταν αποτέλεσμα αιώνων παρατήρησης και ίσως υπάρχει αξία εάν κοιτάξουμε τις ημέρες κάτω από αυτό το πρίσμα.
Τι είδους μέρα λοιπόν ήταν η Δευτέρα; Αστρολογικά η Σελήνη συμβολίζει το σπίτι, την τροφή, την οικογένεια, τα αισθήματα και τη σύνδεσή μας με τις ρίζες μας. Έτσι αρχικά αυτή η μέρα ήταν μια μέρα που καθόσουν στο σπίτι, ασχολιόσουν με αυτό και φρόντιζες την οικογένεια. Μέχρι το 1950 και νωρίτερα όταν οι γυναίκες σπάνια εργαζόντουσαν έξω από το σπίτι η Δευτέρα ήταν μια μέρα που οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα. Βεβαίως όταν η Δευτέρα είχε καθιερωθεί μέσα στους αιώνες ως η μέρα του σπιτιού και της οικογένειας όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες και τα παιδιά εργαζόντουσαν στο σπίτι- πριν τη βιομηχανική επανάσταση.
Η Δευτέρα δεν είναι πια μέρα για τέτοιες παλιομοδίτικες ασχολίες όπως το πλύσιμο, η συλλογή τροφής, ή το φτιάξιμο ρούχων. Αντίθετα η Δευτέρα συνδέεται με την εγκατάλειψη του σπιτιού για τον αγχωτικό κόσμο της εργασίας. Καθόλου τυχαία τεράστιος αριθμός ανθρώπων ενοχλείται από τον ερχομό της και γι αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως «Μελαγχολική Δευτέρα».
Ίσως οι Δευτέρες δεν ήταν πάντα μελαγχολικές, ίσως μια εποχή όταν συμπλέαμε με τους ρυθμούς της φύσης, όταν σεβόμαστε τα σεληνιακά μέρη της φύσης μας οι άνθρωποι να περίμεναν τις Δευτέρες για να ανανεώσουν τους δεσμούς τους δίπλα στην οικογενειακή εστία.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ