Financial Times: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, είναι σαν να δίνεις ούζο σε αλκοολικό - iefimerida.gr

Financial Times: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, είναι σαν να δίνεις ούζο σε αλκοολικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μια επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές γράφουν οι Financial Times, οι οποίοι καλούν την Ελλάδα να αντισταθεί και να μην επιστρέψει σύντομα, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις, παρομοιάζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, σαν να δίνει κανείς ούζο σε αλκοολικό.

«Αυτή η χρονιά ξεκίνησε με πάρτι στις αγορές χρέους των χτυπημένων από την κρίση χωρών της Ευρωζώνης. Τι δώρο θα φέρει η Ελλάδα, το κακό παιδί της Ευρωζώνης;», γράφουν οι Financial Times σε άρθρο τους, τονίζοντας ότι αρκετά οικονομικά στελέχη σε Αθήνα και Λονδίνο επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη της Ελλάδας στις αγορές.

Ο λόγος σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, είναι πως μια πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου, θα επιβεβαίωνε πως οι τύχες της Ευρωζώνης έχουν αλλάξει, καθώς είναι μόλις δύο χρόνια από τότε που η Ελλάδα χρεοκόπησε. «Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα πρόωρα δώρα της Ελλάδας. Η επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από διεθνείς επενδυτές, μπορεί να είναι εν τέλει προάγγελος νέων μπελάδων, τόσο για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης όσο και για την Ελλάδα».

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αποδείξει ότι μπορεί να μαζέψει χρήματα ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς, τότε ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να γίνει πιο επιθετικός όσον αγφορά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, καθώς θα είχε οικονομική ελαστικότητα.

Πως μπορεί να χαλάσει το πάρτι η Ελλάδα

Ενα τέτοιο γεγονός ωστόσο, ίσως να μην έχει θετικές εξελίξεις, καθώς οι FT σημειώνουν ότι «η ατμόσφαιρα μπορεί πολύ γρήγορα να αλλάξει. Οτι και εάν συμβουλεύουν οι τραπεζίτες, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την Τρόικα στην γρήγορη επιστροφή της Ελλάδας, καθώς υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ότι η Ελλάδα θα αποπροσανατολιστεί από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί να πραγματοποιήσει, τονίζει το δημοσίευμα σημειώνοντας πως η Ελλάδα «βρίσκεται πολύ πιο πίσω από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

«Για πολλούς διαμορφωτές της πολιτικής στην Ευρωζώνη, το να επιτραπεί στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, θα είναι σαν να δίνεις σε έναν αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο», τονίζουν οι Financial Times, οι οποίοι κλείνουν το κείμενο τους τονίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει πρώτα την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου δείγματος συντηρητικών επενδυτικών funds της Ευρώπης και Αμερικανικών hedge funds. «Η κατάσταση αυτή μπορεί να πάρει καιρό, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας λέει ότι θα πρέπει να ''δοκιμαστούν οι αγορές'' με την έκδοση πενταετών ομολόγων. Ακόμη και αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ φιλόδοξο, εάν βέβαια η Ελλάδα δεν πάει να χαλάσει το πάρτι».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ