Γιατί όλοι οι Κινέζοι θα τρομάξουν και θα εκνευριστούν εάν τους δείξετε αυτό το χαρτονόμισμα [εικόνες] - iefimerida.gr

Γιατί όλοι οι Κινέζοι θα τρομάξουν και θα εκνευριστούν εάν τους δείξετε αυτό το χαρτονόμισμα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Κίνα να είναι ένας πιο «αποδεκτός» συνομιλητής στις χώρες της Δύσης λόγω της τεράστιας ανάπτυξης και της οικονομίας της σε σχέση με την Βόρεια Κορέα, ωστόσο το κλειστό «κομμουνιστικό» πολίτευμα της χώρας φαίνεται πως ακόμη κρατά δεσμευμένους τους πολίτες της χώρας, σε σημείο που να τρομάζουν με οποιαδήποτε «αντικομμουνιστική» ένδειξη, ακόμη και εάν είναι μια απλή φράση.

Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει το Vice, σε άρθρο του οποίου αναφέρεται πως σε ένα κινεζικό εστιατόριο δεν δέχθηκαν για πληρωμή ένα χαρτονόμισμα των 10 γιαν, στο οποίο απεικονίζεται ο Μάο Τσε Τουνγκ, ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, το έμβλημα του ΚΚ Κίνας και ένα βουνό της Κίνας με έναν ποταμό με την δικαιολογία ότι είναι «κακό».

Μετά από έρευνα που έκανε το περιοδικό, ανακάλυψε ότι το εν λόγω χαρτονόμισμα είχε κινεζικούς χαρακτήρες που δεν ήταν εξ αρχής στο χαρτονόμισμα και έγραφαν πως «πρέπει να εγκαταλείψεις το Κόμμα για να ζεις ελεύθερος».

Οπως αναφέρει το Vice, «η διαμαρτυρία κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα, είναι επικίνδυνη -ιδιαίτερα εάν διαταράσσεις την δημόσια ειρήνη. Και στην Κίνα είναι πολύ απλά τα πράγματα. Πάρτε για παράδειγμα το Webo, το κινεζικό Twitter για παράδειγμα. Εάν κάνουν retweet πάνω από 500 φορές στο Weibo ένα μήνυμα σας το οποίο το Κόμμα θεωρεί ανάρμοστο, τότε περνάτε έναν χρόνο στη φυλακή. Οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας είναι καταπιεσμένη και τιμωρείται σοβαρά».

Στη συνέχεια, ο ρεπόρτερ του Vice περιγράφει πως ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να βρει μια εξήγηση για τον τρόμο που προκάλεσε το εν λόγω χαρτονόμισμα, μέχρι που έφτασε στην Κινεζική παροικία του Αμστερνταμ. «Μπήκα σε γραφείο ενός Κινέζου βελονιστή. Του είπα την ιστορία μου. Τότε ο άντρας πήρε το χαρτονόμισμα και το κοίταξε μπρος και πίσω. Με κοίταξε και μου το πέταξε στο πρόσωπο. ''Αυτό δεν είναι καλό'', είπε. ''Αυτό είναι ένα κακό κίνημα κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Είναι η Falun Gong. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό''. Πριν γίνουν χειρότερα τα πράγματα τον ευχαρίστησα και έφυγα».

Ο τρόμος που προκαλεί αυτή η μυστηριώδης οργάνωση με το όνομα «Falun Gong», αλλά και το χαρτονόμισμα, φαίνεται και από μια άλλη επίσκεψη του σε ένα κινεζικό εστιατόριο του Αμστερνταμ, όπου ο Κινέζος ιδιοκτήτης του είπε: «Αυτό; Αυτό δεν είναι τίποτα. Αυτοί είναι απλοί κανόνες. Κανόνες του Κόμματος. Αυτό πρέπει να κάνεις στην Κίνα». «Δεν ένιωθε και πολύ άνετα να μιλήσει», λέει ο ανταποκριτής του Vice.

Τελικά βρέθηκε κάποιος πρόθυμος να συζητήσει ανοιχτά παράξενο κινεζικό χαρτονόμισμα -ο σινολόγος Stefan Landsberger από το Πανεπιστήμιο Leiden μετάφρασε την σφραγίδα:

«Πόσοι προφήτες έχουν προειδοποιήσει

Η ανθρωπότητα γνωρίζει μεγάλη φθορά

Πρέπει να φύγετε από τις τάξεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Και να περιμένετε τη στιγμή μέχρι που ο Μεγάλος Νόμος θα προφυλάξει την ειρήνη»

Το Vice εξηγεί, πως «Ο Μεγάλος Νόμος είναι ένα άλλο όνομα για το Fa, το θεωρητικό σκέλος της Falun Gong. Η οργάνωση άρχισε στην Κίνα το 1993, ως μια ομάδα για την πνευματική πειθαρχία. Μέχρι το 1999 , δεκάδες εκατομμύρια Κινέζοι εξασκούσαν την τεχνική του Φάλουν Γκονγκ. Αυτό έγινε τόσο πολύ δημοφιλές μεταξύ του πληθυσμού που τρόμαξε την εξουσία. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να καταστείλει το κίνημα, ακόμη και αν τα εκατομμύρια των οπαδών του Falun Gong ισχυρίζονται ότι θέλουν μόνο την αναγνώριση, δεν είναι πολιτικό κίνημα. Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βεβαιώνουν ότι το ΚΚΚ είναι υπεύθυνο για τη φυλάκιση και την εκτέλεση χιλιάδων ασκούμενων του Φάλουν Γκονγκ. Επίσης , σύμφωνα με παρατηρητές της Κίνας, -χιλιάδες οπαδοί του Falun Gong στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας, προκειμένου να πειστούν να εγκαταλείψουν την πνευματική πειθαρχία. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους υποβλήθηκαν σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια. Την ίδια στιγμή, η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκστρατεία προπαγάνδας στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, και στον Τύπο για να δυσφημίσει το κίνημα.

Από το 2006, υπάρχουν ψεύτικες φήμες ότι μέλη του Φάλουν Γκονγκ διαπραγματεύονται με την κινεζική αγορά ανθρωπίνων οργάνων . Και μέχρι σήμερα, ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση λογοκρίνεται. Οι Κινεζικές πρεσβείες φαίνεται να χρησιμοποιούνται για την καταστολή των τάσεων Φάλουν Γκονγκ στο εξωτερικό. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αντίδραση των δύο ανδρών στην κινεζική παροικία του Αμστερνταμ.

Το χαρτονόμισμα τυπώθηκε το 2005. Κυκλοφορεί μαζί με την επιγραφή εδώ και εννέα χρόνια, χωρίς το ΚΚΚ ποτέ να ανακαλύψει κάτι σχετικά με αυτό. Αναρωτιέμαι αν ακόμα, κάπου σε ένα μυστικό μέρος στην Κίνα, κάποιος σφραγίζει χαρτονομίσματα με τον Μάο, ένα τριαντάφυλλο, ένα γοητευτικό κινεζικό ορεινό τοπίο, και ένα τολμηρό σύνθημα διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ