Πώς το σεξ επηρεάζει την νοημοσύνη, και αντίστροφα - iefimerida.gr

Πώς το σεξ επηρεάζει την νοημοσύνη, και αντίστροφα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα έρευνα αναφέρει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να αυξησεί τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ξεχάστε τον διαλογισμό γνώσης και συναίσθησης, την εκμάθηση μνήμης εργασίας, και την μάθηση ενός μουσικού οργάνου - μέθοδοι που πρόσφατα αποδείχτηκαν από τους επιστήμονες ότι αυξάνουν την νοημοσύνη. Μπορεί να υπάρχει μια πολύ πιο εύκολη απάντηση. Αποδεικνύεται ότι το σεξ θα μπορούσε πραγματικά να σας κάνει πιο έξυπνο.Ερευνητές στο Μέριλαντ και στη Νότια Κορέα πρόσφατα διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα σε ποντίκια και αρουραίους βελτιώνει την πνευματική απόδοση και αυξάνει τις νευρογένεσεις (παραγωγή νέων νευρώνων) στον ιππόκαμπο, όπου σχηματίζονται οι μακροπρόθεσμες μνήμες.

Τον Απρίλιο, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ ανέφερε ότι μεσήλικες αρουραίοι που τους επιτρέπονταν η συμμετοχή στο σεξ, έδειξαν σημεία βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας και της λειτουργίας του ιππόκαμπου. Τον Νοέμβριο, μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Konkuk στο Σεούλ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική δραστηριότητα εξουδετερώνει την απώλεια μνήμης λόγο χρόνιου στρες στα ποντίκια.

Έτσι, αναπτυσσόμενα κύτταρα του εγκεφάλου λόγο της σεξουαλικής επαφής φαίνεται να έχουν κάποια βάση σε επιστημονικά γεγονότα. Αλλά υπάρχουν συζητήσεις για το αν το ψεύτικο σεξ - δηλαδή η πορνογραφία - θα μπορούσε να είναι επιβλαβής. Νευροεπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας υποστήριξαν πρόσφατα ότι το υπερβολικό πορνό, όπως και άλλες εξαρτήσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες “ανατομικές και παθολογικές" αλλαγές στον εγκέφαλο. Η άποψη αυτή, ωστόσο, γρήγορα αμφισβητήθηκε σε μια διάψευση από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες. Είπαν ότι οι Τεξανοί "προσφέρουν πολύ λίγα, πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις προοπτικές τους. Αντ 'αυτού, οι υπερβολικές και παραπλανητικές ερμηνείες της νευροεπιστήμης χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν ότι η υπερβολική κατανάλωση πορνογραφίας προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο."

Όπως και να έχει, ο «εθισμός» στο πορνό ή οτιδήποτε άλλο κυριολεκτικά προκαλεί βλάβες του εγκεφάλου, ακόμη και μια σύντομη προβολή πορνογραφικών εικόνων έρχεται σε αντίθεση με την «μνήμη εργασίας» των ανθρώπων - η ικανότητα δηλαδή των διανοητικών ταχυδακτυλουργικών και η εστίαση τις προσοχής σε πολλά αντικείμενα ταυτόχρονα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στην εφημερίδα του Sex Research δοκιμαστεί η μνήμη εργασίας 28 υγιή ατόμων, όταν τους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν ουδέτερα, αρνητικά ή θετικά πορνογραφικά ερεθίσματα. "Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν χειρότερη απόδοση μνήμης εργασίας στην κατάσταση πορνογραφικής εικόνας”, κατέληξε ο Matthias Brand, επικεφαλής του τμήματος γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Duisburg-Essen, Γερμανία.

Ένας μύθος για το σεξ ή ίσως απλά ένα αστείο, είναι ότι η “δηλητηρίαση από τεστοστερόνη" κάνει τους νέους άνδρες ηλίθιους. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2007 στο περιοδικό Neuropsychologia μέτρησε τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σάλιο αγοριών προεφηβικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που ήταν διανοητικά προικισμένοι, με IQ πάνω από 130, άλλους με έναν μέσο όρο IQ, και κάποιους που ήταν διανοητικά καθυστερημένοι, με δείκτη νοημοσύνης μικρότερο από 70. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “τα αγόρια της μέσης νοημοσύνης είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από τα διανοητικά καθυστερημένα και τα προικισμένα αγόρια, με τις δύο τελευταίες ομάδες να μην παρουσιάζουν καμία σημαντική διαφορά μεταξύ τους."

Αλλά αν το σεξ μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο έξυπνους, το αντίστροφο δεν ισχύει: "Το να είσαι πιο έξυπνος, δεν σημαίνει ότι θα έχεις περισσότερο σεξ." Οι πιο έξυπνοι έφηβοι, στην πραγματικότητα, έχουν την τάση να καθυστερούν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριοτήτας. Μια μελέτη του 2012 από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσε ότι η υψηλή μνήμη εργασίας μειώνει την πιθανότητα της πρόωρης σεξουαλικής επαφής στους εφήβους. Μερικοί ερευνητές έχουν αποδώσει αυτήν την καθυστέρηση στην μεγαλύτερη συνολική «αρμοδιότητα» μεταξύ των πιο έξυπων εφήβων. Αλλά μια μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι οι έφηβοι στα δύο άκρα της κατανομής νοημοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να κάνουν σεξ. Πιο πρόσφατα, μια μελέτη 536 ατόμων με ζευγάρια του ιδίου φύλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σύνδεση είναι πραγματικά στην σχολική επίδοση, και όχι στο IQ, και την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής εμπειρίας.

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, επίσης, οι γνωστικές ικανότητες ενός ατόμου επηρεάζουν τις πιθανότητες του να σταθεί «τυχερός.» Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε μόλις τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες με ήπια γνωστική εξασθένηση (MCI), συχνά ο προάγγελος της νόσου του Αλτσχάιμερ, είχαν τις μισές πιθανότητες στο να έχουν εμπλακεί σε πρόσφατη σεξουαλική δραστηριότητα, από τους διανοητικά υγιείς συνομηλίκους τους. Από τα άτομα με MCI, μόλις το 32,5 τοις εκατό είχε πρόσφατα ασχοληθεί με το σεξ, σε σύγκριση με το 62,3 τοις εκατό των ατόμων χωρίς MCI.

Ίσως, όμως, το όνειρο του να γίνει κανείς πιο έξυπνος κάνοντας σεξ να είναι μόνο μια σαγηνευτική φαντασίωση. Η Tracey J. Shors, ψυχολόγος στο Κέντρο για Συνεργατική Νευροεπιστήμη, στο Πανεπιστήμιο Rutgers, ανέφερε ότι, ενώ πολλές δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν το ρυθμό με τον οποίο γεννιούνται τα νέα κύτταρα στον εγκέφαλο, μόνο η με κόπο και επιτυχή μάθηση τα κυττάρα αυτά επιβιώνουν. Όπως είπε σε μια συνάντηση με θέμα «Γνωστικά Βοηθήματα» στο Society for Neuroscience, το 2012: "Μπορείτε να δημιουργήσετε νέα κύτταρα με την άσκηση, το Prozac και το σεξ. Αν κάνετε και ψυχική εκπαίδευση, θα κρατήσετε ζωντανά περισσότερα κύτταρα. Και αν κάνετε και τα δύο, θα έχετε το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα."

Πηγή: theatlantic.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σεξ έρευνα νοημοσύνη γνώση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ