Ο Μάκμπεθ γίνεται τώρα ήρωας αστυνομικού θρίλερ από τον Τζο Νέσμπο, ενώ από την Παρασκευή θα βασιλεύσει στην Αθήνα - iefimerida.gr

Ο Μάκμπεθ γίνεται τώρα ήρωας αστυνομικού θρίλερ από τον Τζο Νέσμπο, ενώ από την Παρασκευή θα βασιλεύσει στην Αθήνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένας από τους κορυφαίους ήρωες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ζηλευτός, σύγχρονος, προκλητικός: Ο αιμοσταγής, εξουσιομανής, αδίστακτος Μάκμπεθ του Σαίξπηρ εξακοκολουθεί να συγκλονίζει και τώρα θα γίνει και ήρωας αστυνομικού μυθιστορήματος.

Ο Τζο Νέσμπο, μετρ των αστυνομικών θρίλερ (στην Ελλάδα τα βιβλία του εκδίδονται από το Μεταίχμιο και πραγματοποιούν εξαιρετικά υψηλές πωλήσεις), ανακοίνωσε ότι με αφορμή των συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατο του Σαίξπηρ το 2016, ανακοίνωσε ότι γράψει την ιστορία του Μάκμπεθ. Συγκεκριμένα, το 2016 θα κυκλοφορήσουν μυθιστορήματα σύγχρονων συγγραφέων με πηγή έμπνευσης τα έργα του Σαίξπηρ. Ο Νέσμπο επέλεξε τον Μάκμπεθ αφού πιστεύει ότι η ιστορία του αγγίζει θέματα και ενδιαφέροντα του συγγραφέα.

Ο Μάκμπεθ, ήρωας που πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον θα κυριαρχήσει από την Παρασκευή και στην Αθήνα με τη μεγαλειώδη επιβλητική όπερα του Βέρντι που θα ανεβάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Το έργο θα παρουσιαστεί μαζί με το μπαλέτο που συνέθεσε ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης για την αναθεωρημένη εκδοχή της Όπερας που παρουσιάστηκε στο Παρίσι.
Οι δύο κεντρικοί ρόλοι είναι από τους απαιτητικότερους του ρεπερτορίου, καθώς συνδυάζουν τις υψηλές φωνητικές απαιτήσεις με αντίστοιχες υποκριτικές.


Στη νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το ρόλο του τίτλου ερμηνεύει στην πρώτη διανομή ο Δημήτρης Τηλιακός, ο οποίος πρόσφατα ερμήνευσε Μάκμπεθ στην όπερα του Παρισιού και στο Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, σε μουσική διεύθυνση Θεόδωρου Κουρέντζη και σκηνοθεσία Ντμίτρι Τσερνιακόφ, μια παραγωγή που κυκλοφορεί σε DVD σε όλο τον κόσμο. Δεύτερη διανομή ο Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος διαπρέπει στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης –πρόσφατα εμφανίστηκε στην Royal Opera του Λονδίνου και την Όπερα της Φρανκφούρτης. Στην τρίτη διανομή, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ο οποίος έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές στις εμφανίσεις του στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου –μεταξύ άλλων στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και στην Όπερα του Παρισιού. Για τον ρόλο της Λαίδης Μάκμπεθ, η Δήμητρα Θεοδοσίου επιστρέφει στην Λυρική, έχοντας διαπρέψει ως σπουδαία ερμηνεύτρια του βερντιανού ρεπερτορίου σε θέατρα από το Μιλάνο έως τη Ζυρίχη και από το Λονδίνο έως την Ιαπωνία και τη Βραζιλία. Στην δεύτερη διανομή η Τατιάννα Μελνυτσένκο, η οποία έχει στο βιογραφικό της εμφανίσεις σε σημαντικά θέατρα.
Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο διακεκριμένος Ιταλός σκηνοθέτης και θεωρητικός της όπερας Λορένζο Μαριάνι, ο οποίος μετά τις σπουδές του στο Χάρβαρντ σκηνοθέτησε σε αμερικάνικα θέατρα, έγραψε μελέτες πάνω στην όπερα, ενώ υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής σε ένα από τα σημαντικότερα λυρικά θέατρα της Ιταλίας, στο Παλέρμο. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με κορυφαία λυρικά θέατρα σε Ευρώπη και Αμερική, σε μεγάλες παραγωγές όπερας. Ο Μαριάνι εστιάζει στον τρόπο σκέψης των δύο ηρώων και εικονοποιεί την αντίδραση στο συναίσθημα του φόβου. Το σκηνικό αποδίδει ένα no man's land –έναν τόπο στο πουθενά, μια «απεικόνιση» των σκοτεινών σημείων του μυαλού μας.
Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνή θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Μύρων Μιχαηλίδης, ενώ τη Χορωδία της ΕΛΣ ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.
Το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε πλήρη σύνθεση θα χορογραφήσει ο Ρενάτο Τζανέλλα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ