Financial Times: Στην ευρωζώνη, το βιοτικό επίπεδο θα γυρίσει στο 1960 σε σχέση με τις ΗΠΑ - iefimerida.gr

Financial Times: Στην ευρωζώνη, το βιοτικό επίπεδο θα γυρίσει στο 1960 σε σχέση με τις ΗΠΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ανησυχητική πρόβλεψη της Κομισιόν δημοσιεύουν οι Financial Times, οι οποίοι τονίζουν πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί πως εάν δεν γίνουν σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε το βιοτικό επίπεδο της ευρωζώνης συγκριτικά με αυτό των ΗΠΑ, θα είναι χαμηλότερο το 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο της δεκαετίας του 1960.

Σε άρθρο τους από σχολιάζουν την επίμαχη έκθεση, οι Financial Times επισημαίνουν πως «αυτή η πρόβλεψη πρέπει να τοιχοκολληθεί στον τοίχο του γραφείου κάθε προέδρου και κάθε πρωθυπουργού στην Ευρώπη».

Σχολιάζοντας την περαιτέρω μάλιστα, οι FT την χαρακτηρίζουν ως μια «απογοητευτική πρόβλεψη», για δύο λόγους: «Πρώτον, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις παρηγορητικές ιστορίες για την οικονομική ανάκαμψη και την σταθερότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς για την οποία οι ηγέτες της Ευρώπης συγχαίρουν τον εαυτό του αυτές τις πρώτες εβδομάδες του 2014.

Δεύτερον, θέτει βαθιά ερωτήματα όσον αφορά το σχετικό βάρος της Ευρώπης στον κόσμο και, ειδικότερα, σχετικά με τη στρατιωτική συμμαχία και την οικονομική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ».

Συνεχίζοντας, η οικονομική εφημερίδα τονίζει πως «πριν από 50 χρόνια υπήρχε ένα μεγάλο κενό μεταξύ του βιοτικού επιπέδου των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αλλά για πολύ ξεκάθαρους λόγους. Σύντομα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι συγκρούσεις έφεραν καταστροφή στην Ευρώπη την ίδια ώρα που έδωσαν μια τρομακτική ενίσχυση στην οικονομία των ΗΠΑ. Αλλά τις δεκαετίες του '60 και του '70, η Ευρώπη άρχισε να φτάνει την Αμερική. Στη δεκαετία του '80 και του '90, οι κατά κεφαλήν οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ήταν σχεδόν ίσοι.

Σε αυτές τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο, κάποιοι φορείς χάραξης πολιτικής υπέθεσαν ότι η Ευρώπη ήταν τόσο καλά ώστε θα μπορούσε μπορεί να μην ζήσει για πάντα κάτω από την αμερικανική οικονομική προστασία και την ομπρέλα ασφαλείας. Πράγματι, όσο πιο δυναμική ήταν η οικονομική της απόδοση, τόσο περισσότερο η Ευρώπη θα μπορούσε να συμβάλει στην δική της άμυνα και την παγκόσμια ασφάλεια. Η διατλαντική σχέση θα κερδίσει τόσο στη δύναμη όσο και στην ισορροπία.

Αυτές οι εικασίες εμφανίζονται τώρα το λιγότερο, άστοχες. Και το χειρότερο, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης οδεύουν σε μια περίοδο ανησυχητικής ανισορροπίας αν οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια των επόμενων 10 ετών, αποδειχθούν ότι είναι τόσο άθλιοι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής. Υπάρχει ήδη μεγάλη ανυπομονησία στην Ουάσιγκτον για την εξάντληση των δαπανών της Ευρώπης στην ασφάλεια και την άμυνα. Μια χαμηλή ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα πίεζε τους προϋπολογισμούς ακόμη πιο σφιχτά».

Παράλληλα, οι FT προειδοποιούν πως εκτός και εάν η Ευρωζώνη κάνει μεταρρυθμίσεις, τα βιοτικά επίπεδα θα αγγίζουν μόλις το 60% των επιπέδων στις ΗΠΑ το 2023, όπως αναφέρει και η Κομισιόν. Τα 2/3 του κενού θα οφείλονται στη χαμηλότερη παραγωγικότητα και το 1/3 θα οφείλεται στις διαφορές στους ρυθμούς προσλήψεων και των ωρών εργασίας που δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος.

Τέλος, το δημοσίευμα των Financial Times κλείνει παραθέτοντας την εκτίμηση της Επιτροπής πως οι ΗΠΑ θα βγουν πιο δυνατές -οικονομικά- από την κρίση σε σχέση με την ευρωζώνη και προτρέπει τους Ευρωπαίους να αποδείξουν τα λεγόμενα τους περί μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, καθώς και το ότι η Στρατηγική της Λισσαβόνας δεν ήταν «μόνο λόγια».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ

φωτογραφία: Getty images

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ