Ανάλυση του EUobserver: Η Ελλάδα ψάχνει την αξιοπρέπειά της, καθώς η κρίση υποχωρεί - iefimerida.gr

Ανάλυση του EUobserver: Η Ελλάδα ψάχνει την αξιοπρέπειά της, καθώς η κρίση υποχωρεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τίτλο «Η Ελλάδα ψάχνει την αξιοπρέπειά της, καθώς η κρίση υποχωρεί», η κοινοτική ιστοσελίδα EUobserver.com εξετάζει τα μελλοντικά σχέδια της ελληνική πλευράς για να προσπεράσει ολοκληρωτικά τον... κάβο.Η ελληνική προεδρία κυριαρχείται από το μότο «η κοινή μας προσπάθεια», η οικονομία της χώρας μετά από έξι χρόνια ύφεσης καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα και η πτώση των spreads για τα ελληνικά ομόλογα έχουν δώσει μια αχτίδα ελπίδας, σημειώνει η ιστοσελίδα και συμπληρώνει, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βγει στις αγορές και επιπλέον να σταθεί άξια στην προεδρία της ΕΕ.

Το γεγονός ότι πρέπει να βρει 11 δισ. ευρώ για να πληρώσει τους λογαριασμούς της μέσα στο 2014, την οδηγεί σε μια συζήτηση παράτασης του χρέους με την Τρόικα, αλλά οι Ελληνες αξιωματούχοι έχουν εμπιστοσύνη στα δεδομένα που θα δώσει η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι η διαπραγμάτευση θα είναι πιο εύκολη.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια θα είναι η αντίδραση των υπόλοιπων χωρών ειδικά αν η Ελλάδα ανοίξει την κουβέντα πριν από τις Ευρωεκλογές.

Το EUobserver.com σημειώνει χαρακτηριστικά: «ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είναι κουρασμένη και θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη να εκτιμήσει την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού. Παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχνή, οι υπουργοί της κυβέρνησης σημειώνουν πως υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για εκλογές το 2016».

Το πλαίσιο, πάντως, δεν είναι αισιόδοξο: η πρόσφατη δολοφονία Φύσσα, η άνοδος της Χρυσής Αυγής παρά τη φυλάκιση των ηγετικών στελεχών της και η σκληρή αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ένα επισφαλές σκηνικό.

Οπως σημειώνει η ιστοσελίδα «όλη αυτή η κουβέντα για σταθερότητα και... ανάρρωσης από την κρίση, μπορεί να έχει πισωγυρίσματα τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ