Απόφαση-καταπέλτης: Καμία παραγραφή αδικημάτων για Παπακωνσταντίνου -Αρχίζει η κύρια ανάκριση - iefimerida.gr

Απόφαση-καταπέλτης: Καμία παραγραφή αδικημάτων για Παπακωνσταντίνου -Αρχίζει η κύρια ανάκριση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν παραγράφονται τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου. Ανοίγει ο δρόμος για την παραπομπή του πρώην υπουργού.

Ομόφωνα το πενταμελές Συμβούλιο έκρινε πως η διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2012 δεν επέφερε παραγραφή των αδικημάτων που βαραίνουν τον πρώην υπουργό, καθώς η Βουλή της 8ης Μαΐου συνεδρίασε μόλις μία ημέρα.

Με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ανοίγει ο δρόμος για τη έναρξη της κύριας ανάκρισης στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και της παραπομπής του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία» και η πολιτεία δεν μπορεί να κινήσει ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Υιοθετώντας όμως πλήρως την εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου έκριναν ότι η Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 δεν έχει επιφέρει παραγραφή των αδικημάτων, καθώς δεν είχε σύνοδο.

Με το σκεπτικό αυτό οι δικαστές έκριναν ότι η επόμενη σύνοδος κατά την οποία άρχισε η αποσβεστική προθεσμία, είναι αυτή κατά την διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Κατά συνέπεια, η Βουλή νομίμως άσκησε τη δίωξη σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών μετά την εξέλιξη αυτή, αρχίζει η διαδικασία της ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει δύο κακουργήματα, αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου, καθώς επίσης το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ