Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο Κογκρέσο για το αμερικάνικο χρέος - iefimerida.gr

Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο Κογκρέσο για το αμερικάνικο χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προς ψήφιση εισάγεται σήμερα στο αμερικανικό Κονγκρέσο, το νομοσχέδιο για την προσωρινή αύξηση του ορίου του χρέους που προωθεί ο Ρεπουμπλικάνος Tζον Μπένερ, το οποίο προβλέπει περικοπή δαπανών των ΗΠΑ κατά 917 δις δολάρια μέσα σε μια δεκαετία. Καθώς πιθανότητες να υπερψηφιστεί είναι λίγες, εντείνεται η αγωνία για την κρίση που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ για το αμερικάνικο χρέος.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια ακόμα προσπάθεια για να αποφευχθεί η χρεοκοπία των ΗΠΑ που, όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αλλά και Λογιστήριο του Κράτους, θα συμβεί στις 2 Αυγούστου. Αν υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο του κ. Μπένερ θα τερματιστεί επιτέλους η αγωνία των Αμερικανών πολιτών που παρακολουθούν επί βδομάδες μια απίστευτη διελκυνστίνδα ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για το ποια είναι η σωστή λύση για το πρόβλημα του τεράστιου αμερικάνικου χρέους.

Οι μεν συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, πιεζόμενοι και από τα σκληροπηρυνικά μέλη του Tea Party, ζητάνε μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ενώ οι Δημοκρατικοί ζητούν την άρση του κατοχυρωμένου με νόμο ορίου στο χρέος, προκειμένου να μην υπάρξει στάση πληρωμών και εν τέλει χρεοκοπία.

Το νομοσχέδιο που προτείνει ο Mπένερ περιέχει ένα κρίσιμο σημείο: θα επεκτείνει το όριο δανεισμού των ΗΠΑ μόνο για λίγους μήνες, και κινείται φυσικά στην «Ρεπουμπλικανική» λογική της μείωσης των δαπανών, και γι' αυτό το λόγο ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο αν ψηφιστεί ενώ και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών αντιπροσώπων έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν.

Αν, όπως δείχνουν τα πράγματα, καταψηφιστεί το νομοσχέδιο Μπένερ στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα για τον πρόεδρο Ομπάμα ο οποίος θα πρέπει να βρει μια συμβιβαστική λύση το αργότερο μέχρι τις 2 Αυγούστου, οπότε η χώρα θα ξεμείνει από ρευστό. Ήδη, οι αγορές και οι επενδυτές αντιδρούν νευρικά καθώς ο χρόνος λιγοστεύει μέρα με τη μέρα και ο πρόεδρος Ομπάμα προειδοποιεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μπορεί η χώρα να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ που εχει από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Α δεν βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, η μόνη διέξοδος για τον Μπάρακ Ομπάμα θα είναι να κάνει χρήση μιας ασαφούς συνταγματικής διάταξης που του δίνει το δικαίωμα να αυξήσει το όριο του χρέους χωρίς την συγκατάθεση του Κονγκρέσου. Ο Ομπάμα έχει απορρίψει αυτήν την λύση, καλώντας τα δύο κόμματα να βρουν μια συμβιβαστική λύση: «Τέλειωσαν οι δικαιολογίες, και τελειώνει και ο χρόνος που έχουμε», ήταν η απάντηση του Ομπάμα ο οποίος υποστηρίζει το "ανταγωνιστικό" νομοσχέδιο του

Δημοκρατικού Γερουσιαστή Χάρι Ριντ, για περικοπή 2,2 τρις δολαρίων από το έλλειμα μέσα σε δέκα χρόνια.

Ο Ριντ έχει δηλώσει ότι το νομοσχέδιο του Μπένερ «θα καταψηφιστεί με το που έρθει», αλλά παράλληλα είπε ότι θα μπορούσε να ενσωματώσει στοιχεία του νομοσχεδίου του Μπένερ στο δικό του νομοσχέδιο με στόχο να υπερψηφιστεί και από τα δύο κόμματα.

Πάντως, πολλοί Δημοκρατικοί καλούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την συνταγματική διάταξη. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου για σήμερα Πέμπτη όπου Δημοκρατικοί αντιπρόσωποι στο Κονγκρέσο θα ζητήσουν κι επίσημα από τον Ομπάμα να χρησιμοποιήσει αυτήν την επιλογή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ