Στουρνάρας σε Financial Times: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί -Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ αδύναμη - iefimerida.gr

Στουρνάρας σε Financial Times: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί -Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πολύ αδύναμη

Στουρνάρας σε Financial Times: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί -Η κυβερνητική πλει
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαφές μήνυμα προς την Τρόικα ότι νέα σκληρά δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα δεν θα περάσουν από τη Βουλή, λόγω της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει η κυβέρνηση έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η πλειοψηφία είναι πολύ αδύναμη. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και άλλα που δεν μπορούν». Αναφερόμενος ειδικά στην απαίτηση της Τρόικα να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι «εάν τώρα προωθήσουμε στο κοινοβούλιο ένα τέτοιο θέμα την ώρα που η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό».

Επέκρινε δε την Τρόικα ότι η προσέγγισή της είναι μαξιμαλιστική σε πολλά θέματα.
Οι δηλώσεις Στουρνάρα γίνονται εν όψει του επικείμενου νέου γύρου διαπραγματεύσεων και ενώ τα θέματα στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει απόκλιση μεταξύ της τρόικας και της Αθήνας είναι πολλά. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επιστροφής των τροϊκανών στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι είναι προτιμότερο να αρχίσει ο έλεγχος εάν έχει πιθανότητες να ολοκληρωθεί σύντομα, παρά να επιστρέψουν στην Αθήνα οι ελεγκτές και να φύγουν εκ νέου άπρακτοι.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει σύντομα, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία».Το πιθανότερο είναι να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα και οι επικεφαλής αργότερα. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών είναι προς το παρόν εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την πιθανότητα να κλείσει έγκαιρα η συμφωνία με την τρόικα, ώστε να εγκριθεί η επόμενη δόση στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Αυτό εξαρτάται από την στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι εμπειρογνώμονες. Εάν παραμείνουν στη σκληρή γραμμή του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων, τότε και αυτός θα διαρκέσει πολύ. Εάν η κατεύθυνση που θα έχουν από τους προϊσταμένους τους θα είναι να δείξουν κάποια ελαστικότητα ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά ο θεσμός της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τότε ίσως και να κλείσει σύντομα η διαπραγμάτευση. Ωστόσο, αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ