Μετά τις «βόμβες» ο Σνόουντεν θα μιλήσει και στο Ευρωκοινοβούλιο - Διχάζει η ακρόασή του - iefimerida.gr

Μετά τις «βόμβες» ο Σνόουντεν θα μιλήσει και στο Ευρωκοινοβούλιο - Διχάζει η ακρόασή του

Μετά τις «βόμβες» ο Σνόουντεν θα μιλήσει και στο Ευρωκοινοβούλιο - Διχάζει η ακρ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το «πράσινο φως» για μία ακρόαση του Εντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην τεχνικού συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ, ο οποίος προκάλεσε σάλο με τις αποκαλύψεις για τις μαζικές παρακολουθήσεις από την υπηρεσία έδωσε σήμερα μία επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στη Ρωσία, δεν θα μεταβεί ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε στο Στρασβούργο, αλλά θα μιλήσει μέσω μιας «διαδραστικής» τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Βερονίκ Ματέ Ουιγιόν, ο Σνόουντεν δεν θα πάρει μόνο το βήμα αλλά θα δεχθεί και ερωτήσεις από τους Ευρωβουλευτές.

Η ίδια πρόσθεσε πως θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις για «την εγγύηση της ασφάλειας» του Σνόουντεν, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί κάθειρξη 30 ετών στις ΗΠΑ για παραβίαση της Πράξης περί Κατασκοπείας και για κλοπή εγγράφων που ανήκουν στο κράτος.

Πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει πως ο Σνόουντεν και οι συνήγοροι υπεράσπισής του δεν έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την συμμετοχή του σε αυτήν την διαδραστική τηλεδιάσκεψη.

Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, η ακρόαση, η οποία θα είναι ανοιχτή για όλους τους Ευρωβουλευτές, μπορεί να διεξαχθεί ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ως «τα τέλη Φεβρουαρίου», σύμφωνα με την Ουιγιόν.

Για μία πρόσκληση «άκρως ανεύθυνη», η οποία θα καταφέρει πλήγμα στην «αξιοπιστία του Ευρωκοινοβουλίου» έκανε λόγο ο συντηρητικός Ευρωβουλευτής της Βρετανίας Τίμοθι Κερκχόουπ, ο οποίος τάσσεται κατά μιας ακρόασης του Σνόουντεν.

Ένας εκπρόσωπος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ο οποίος είχε προκληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε προειδοποιήσει για τις «αρνητικές συνέπειες» που θα έχει μια ακρόαση του Σνόουντεν στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. «Αυτό θα ήταν πολύ αρνητικό για τους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ», είχε δηλώσει ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Ρότζερς, πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ