Τζάνετ Γιέλεν: Η σιδηρά κυρία των 16 τρισ. δολαρίων έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME [εικόνα] - iefimerida.gr

Τζάνετ Γιέλεν: Η σιδηρά κυρία των 16 τρισ. δολαρίων έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι η γυναίκα που κρατάει στα χέρια της τα ηνία της αμερικανικής οικονομίας. Θεωρείται κορυφαία οικονομολόγος και την αποκαλούν με τα διόλου τυχαία προσωνύμια «Το Μυαλό» και «Αστέρι των Προβλέψεων».

Η Τζάνετ Γιέλεν γεννήθηκε στο Μπρούκλιν στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στην αυγή μιας εποχής που ταυτίστηκε με τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Η Τζάνετ Γιέλεν, ιδιοφυής οικονομολόγος με εξαιρετικά ακαδημαϊκά εύσημα, κατόρθωσε να εξελιχθεί σε ένα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο πεδίο, όπως αυτό των χρηματοοικονομικών, όντας μεθοδική, φιλόπονη και φιλόδοξη.

Μετά τη λαμπρή της πορεία στις πανεπιστημιακές αίθουσες εισήλθε στους κύκλους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας το 1994, όταν επελέγη από τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να γίνει μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed. Το διάστημα 1997-1999 διετέλεσε οικονομική σύμβουλος διαδεχόμενη τον Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σύζυγος νομπελίστα και πεπειραμένη μακροοικονομολόγος η ίδια, υπήρξε από τους πρώτους που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα αποπληθωρισμού, υποστηρίζοντας ότι μια ελεγχόμενη άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της απασχόλησης και επ΄ αυτού δεν δίστασε να αντιπαρατεθεί δημόσια το 1996 με τον τότε κεντρικό τραπεζίτη, Άλαν Γκρίνσπαν.

Το 2007 πρόβλεψε ότι η κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα οδηγήσει σε ύφεση, την ώρα που άλλα μέλη της διοίκησης της Fed αναζητούσαν σημάδια αισιοδοξίας.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της η διαπρεπής οικονομολόγος συνεργάστηκε με εξέχουσες προσωπικότητες. Οταν εκπονούσε το διδακτορικό της το 1971 στο Γιέιλ, είχε επιβλέποντα καθηγητή τον περίφημο νομπελίστα οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν, ο οποίος πρότεινε τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Δίδαξε στο Χάρβαρντ επί πενταετία, μετά εργάστηκε δύο χρόνια ως οικονομολόγος της Fed, όπου και συνάντησε τον μετέπειτα σύζυγό της, τον νομπελίστα Τζορτζ Ακερλοφ, και κατόπιν βρέθηκε στις αίθουσες στο LSE για δύο χρόνια. Το 1980 αφίχθη στο Μπέρκλεϊ. Παρέμεινε εκεί μέχρι την τοποθέτησή της από τον Μπιλ Κλίντον στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed το 1994.

Πλέον, φιγουράρει στο εξώφυλλο του περίφημου περιοδικού TIME, στο οποίο παραχώρησε την πρώτη και μοναδική της μέχρι σήμερα συνέντευξη ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Τζάνετ Γιέλεν: Η σιδηρά κυρία των 16 τρισ. δολαρίων έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME [εικόνα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ