Η Κομισιόν «αγιοποιεί» την Τρόικα: Σώζει χώρες από άτακτη χρεοκοπία, απαντά στους ελεγκτές του ΕΚ - iefimerida.gr

Η Κομισιόν «αγιοποιεί» την Τρόικα: Σώζει χώρες από άτακτη χρεοκοπία, απαντά στους ελεγκτές του ΕΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σωτήριο χαρακτηρίζει λίγο έως πολύ το ρόλο της Τρόικα η Κομισιόν στη 16σέλιδη απάντησή της προς την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει συσταθεί για να αξιολογήσει τα πεπραγμένα της τριμερούς.

Στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπεραμύνεται της πολιτικής της στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής στήριξης προς τις χώρες των Μνημονίων και υποστηρίζει ότι τα εν λόγω προγράμματα έχουν ήδη πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία και περιορίστηκαν οι αρνητικές οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως και η διάδοση της κρίσης.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει τα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η χώρα μας αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Η θετική αυτή εικόνα, τονίζει η Κομισιόν, αντανακλάται στην αντιμετώπιση των αγορών και στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που παρατηρείται. Εκτιμά εξάλλου ότι η πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών αναγκών θα επιτευχθεί μερικώς από το 2015.

Σύμφωνα πάντα με την Επιτροπή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δρομολογούνται και αποδίδουν ήδη καρπούς σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και απασχόλησης, και η ανεργία αναμένεται να σημειώσει μείωση από φέτος. Παράλληλα, η Κομισιόν επιμένει ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ουσιώδους σημασίας για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η ισχυρή εφαρμογή του προγράμματος είναι καίριας σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και αναφέρει ότι οι μνημονιακές χώρες βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια.

Η Επιτροπή δίνει επίσης έμφαση στο γεγονός ότι τα προγράμματα χαρακτηρίστηκαν από επαρκή ευελιξία προκειμένου να υπάρξει προσαρμογή σε αναπάντεχες προκλήσεις και έγιναν διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάστηκε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η δημοσιονομική προσαρμογή τροποποιήθηκε ανάλογα με την οικονομική συγκυρία.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό των προγραμμάτων η Επιτροπή δικαιολογείται ότι οι πληροφορίες που χορηγήθηκαν από την Αθήνα στα αρχικά στάδια δεν ήταν πλήρεις λόγω των χαμηλών τεχνικών προτύπων στη συλλογή και στην επεξεργασία δεδομένων καθώς και στην περιορισμένη διοικητική ικανότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ