Βεβήλωσαν το γλυπτό «Ποσειδώνας» του Ζογγολόπουλου στη Φιλοθέη - iefimerida.gr

Βεβήλωσαν το γλυπτό «Ποσειδώνας» του Ζογγολόπουλου στη Φιλοθέη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ζημιές στο ιστορικό γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Ποσειδώνας» προκάλεσαν άγνωστοι τις ημέρες των γιορτών.Πρόκειται για το γλυπτό ύψους 6 μέτρων από ανοξείδωτο χάλυβα που είναι τοποθετημένο στο κεντρικό σημείο της υπαίθριας πλατείας στη Φιλοθέη.

Το πολύπαθο γλυπτό, που είχε σχεδιαστεί το 1957 για την υπό διαμόρφωση την εποχή εκείνη, πλατεία Ομονοίας (αν και βραβευμένο ουδέποτε τοποθετήθηκε εκεί), πρέπει τώρα, τρία χρόνια έπειτα από την παραμονή του στην υπαίθρια Γλυπτοθήκη στη Φιλοθέη, να αποκατασταθεί καθώς οι βάνδαλοι λύγισαν τους ατσάλινους σωλήνες, πάχους 3 εκ., με αποτέλεσμα το έργο να παραμορφωθεί.

«Επειδή τα ατσάλινα σύρματα που στήριζαν το γλυπτό κόπηκαν με τράβηγμα, εικάζουμε ότι στην καταστροφή συμμετείχαν αρκετά άτομα και μάλιστα ενήλικες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αγγελος Μωρέτης, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Γ. Ζογγολόπουλος». Η καταστροφή, συνεχίζει ο ίδιος, έγινε τα ξημερώματα της 30ης προς 31 Δεκεμβρίου, και δεν ήταν η μοναδική. Το προηγούμενο βράδυ έγιναν βανδαλισμοί και στα καινούργια φωτιστικά σώματα που είχαν τοποθετηθεί για τη βελτίωση του φωτισμού των έργων στην πλατεία Ζογγολόπουλου.

Με αφορμή το γεγονός, ο κ. Μωρέτης επαναφέρει πάλι «επιτακτικά το ζήτημα της προστασίας των καλλιτεχνικών έργων στον δημόσιο χώρο και της ενεργητικής υπεράσπισης της Τέχνης σαν κομμάτι και δικαίωμα του καθενός μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ