Τι επιπτώσεις έχει η έλλειψη ύπνου στο σώμα μας: Μύθοι και αλήθειες για τη βραδινή ξεκούραση [εικόνα] - iefimerida.gr

Τι επιπτώσεις έχει η έλλειψη ύπνου στο σώμα μας: Μύθοι και αλήθειες για τη βραδινή ξεκούραση [εικόνα]

Τι επιπτώσεις έχει η έλλειψη ύπνου στο σώμα μας: Μύθοι και αλήθειες για τη βραδι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πόσο σημαντικός είναι τελικά ο βραδινός ύπνος για τον οργανισμό μας και τι επιπτώσεις έχει η έλλειψη του; την απάντηση δίνει ένα έξυπνο σχεδιάγραμμα που καταρρίπτει μύθους σχετικά με τον ύπνο και παρουσιάζει τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.

Το infographic που σχεδίασε η Αλίσα Ρέχτ, δημοσιεύεται στην αμερικάνικη έκδοση του περιοδικού μόδας ELLE και εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεν κοιμόμαστε αρκετές ώρες.

Οπως αναφέρεται στο σχεδιάγραμμα, οι ώρες ύπνου σε καθημερινή βάση πρέπει να είναι τουλάχιστον 7. Μάλιστα οι κύκλοι της κατάστασης ονειρικού ύπνου (REM) διαρκούν περίπου 90 λεπτά ο καθένας και το ιδανικό είναι να συμπληρώνονται τουλάχιστον 5, αριθμός που ισοδυναμεί με 7.5 ώρες ύπνου. Ωστόσο 20% με 30% των γυναικών δεν προλαβαίνουν να κοιμηθούν τόσες ώρες.

Για κάθε μία ώρα λιγότερη από το απαιτούμενο 7ωρο ύπνου αυξάνονται οι πιθανότητες για πιο αργό μεταβολισμό και αύξηση βάρους καθώς και έντονο άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης έως και μείωση της προσωρινής μνήμης. Σε πιο μακροπρόθεσμο στάδιο οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και μείωση του προσδοκώμενου ορίου ζωής.

Επίσης, όπως αναφέρει το σχεδιάγραμμα, τις ώρες που κοιμόμαστε είναι οι ώρες που το δέρμα αναγεννάται και η διατάραξη της διαδικασίας αυτής έχει ως αποτέλεσμα ρυτίδες, ακμή, αποχρωματισμό και μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε δερματικό καρκίνο.

Η ιδανική ώρα για να πέσουμε για ύπνο είναι γύρω στις 10 με 12 το βράδυ, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ποικίλει από άτομο σε άτομο. Επίσης για να εξασφαλιστεί ευχάριστος και άνετος ύπνος, η μαξιλαροθήκη πρέπει να πλένεται μία φορά την εβδομάδα και το δωμάτιο να είναι όσο πιο σκοτεινό γίνεται,

Σημαντικό είναι επίσης όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές να κλείνουν μισή ώρα πριν τον ύπνο. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή το φως από τις συσκευές «μπερδεύει» τον εγκέφαλο και νιώθει πώς δεν είναι ακόμη ώρα για ύπνο, ενώ μπορεί να ταράξει την κατάσταση του ύπνου με ήχους και φως.

Οσο για την αποτελεσματικότητα του καφέ, μπορεί να μας κρατήσει ξύπνιους για περίπου 12 ώρες και γι' αυτό τον τελευταίο καφέ της ημέρας πρέπει να τον πιούμε το αργότερο στις 2 το μεσημέρι. Σημαντικό είναι επίσης να μην πίνουμε περισσότερα από 200mg καφεΐνης την ημέρα, δηλαδή το πολύ 2 με 3 φλυτζάνια.

Τέλος το σχεδιάγραμμα καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει αλήθειες σχετικά με την έλλειψη ύπνου.

Οπως η έλλειψη ύπνου δεν κάνει καλό, έτσι και ο ύπνος για περισσότερες από 8 ώρες σε ημερήσια βάση είναι εξίσου επικίνδυνος. Επίσης το να καθόμαστε ακίνητοι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μέχρι να μας πάρει ο ύπνος δεν κάνει καλό γιατί έτσι ο οργανισμός μας το συνηθίζει και μετά δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο να κοιμηθεί. Μύθος είναι επίσης και το γεγονός ότι η θέση στην οποία κοιμόμαστε επηρεάζει τον σχηματισμό ρυτίδων.

Ωστόσο στις αλήθειες σχετικά με τον ύπνο αναφέρεται ότι υπάρχουν όντως άνθρωποι «της μέρας» και «της νύχτας». Το κιρκαδικό ρολόι του οργανισμού μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο και κάθε άτομο νιώθει διαφορετικές ώρες την ανάγκη να πάει για ύπνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ