Τι είναι η πολική δίνη που πλήττει τις ΗΠΑ και πώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή - iefimerida.gr

Τι είναι η πολική δίνη που πλήττει τις ΗΠΑ και πώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Τι είναι η πολική δίνη που πλήττει τις ΗΠΑ και πώς συνδέεται με την κλιματική αλ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Αμερικανοί σε τουλάχιστον 24 πολιτείες σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του πρωτοφανούς πολικού ψύχους που πλήττει την χώρα. Από τι προκαλείται όμως αυτό το φαινόμενο και πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά σε σχέση με έναν τυφώνα;

Ο μετεωρολόγος Μπράντον Μίλερ μιλάει στο CNN εξηγώντας τι είναι αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο που πλήττει τις ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει, η λεγόμενη «πολική δίνη», προκύπτει από την κίνηση των ισχυρών, ανωτέρου επιπέδου, ανέμων που συνήθως βρίσκονται στον βόρειο πόλο σε μια αριστερόστροφη κατεύθυνση δημιουργώντας ένα πολικό σύστημα χαμηλής πίεσης. Αυτοί οι άνεμοι τείνουν να κρατούν τον τσουχτερό κρύο αέρα κλειδωμένο στις αρκτικές περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου. Ωστόσο με την κατάλληλη ευκαιρία, αυτή η δίνη μπορεί να παραμορφωθεί και να βουτήξει πολύ νοτιότερα από ότι συνήθως, επιτρέποντας τον κρύο αέρα να παγώσει και πιο χαμηλές περιοχές. Ωστόσο ένα τέτοιο φαινόμενο επηρεάζει κυρίως τις βορειότερες περιοχές του πλανήτη, όπως τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Εχοντας ανακάμψει πρόσφατα από το φονικό χτύπημα του τυφώνα Σάντι, οι κάτοικοι των ΗΠΑ συχνά συγκρίνουν αυτή τη φυσική καταστροφή, με τα προβλήματα που προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο όπως εξηγεί ο Μίλερ, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα που λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο το καθένα: Η πολική δίνη είναι πολύ πιο διαδεδομένη και διαρκεί περισσότερο από ότι η καταιγίδα. Με την ευρεία πτώση της θερμοκρασίας, ωστόσο, μπορείτε να δείτε αύξηση στις ισχυρές καταιγίδες το χειμώνα, ειδικά όταν ο κρύος αέρας «χτυπάει» μία προηγουμένως ζεστή περιοχή.

Παράλληλα, ο Μίλερ προειδοποιεί ότι τα φαινόμενα αυτά συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη γενική κλιματική αλλαγή. Οπως αναφέρει, «φαίνεται αντιφατικό ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μπορούσε να προκαλέσει πολικό ψύχος όπως αυτό, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί. Γνωρίζουμε ότι διαφορετικοί τύποι ακραίων καιρικών συνθηκών μπορούν να προκύψουν από τη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής Θάλασσας, κλπ. Αυτό περιλαμβάνει ακραίες στρεβλώσεις του ρεύματος, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν κύματα καύσωνα το καλοκαίρι και πολικό κρύο το χειμώνα»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ