Το σαλέ του Λιάπη στην Ευρυτανία, η «κάλυψη» της θείας και η θύελλα με τις επιδοτήσεις

Πολλά αναπάντητα ερωτήματα δημιουργούνται από τη νέα θύελλα που ξέσπασε με πρωταγωνιστή τον Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα με τον χειρότερο τρόπο.

Μετά τις πλαστές πινακίδες ήρθε η αποκάλυψη ότι ο πρώην υπουργός έχει στο όνομά του σαλέ στην Ευρυτανία το οποίο ανακαινίστηκε για τουριστική χρήση με κοινοτικά κονδύλια. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, πως η επιχείρηση, σύμφωνα με κατοίκους και παράγοντες δεν λειτούργησε ποτέ.

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος» αναφέρεται ότι το σαλέ του Μιχάλη Λιάπη είχει μπει στο φάκελο με τα έργα που θα έπαιρναν χρηματοδότηση εκατομμυρίων δραχμών από κοινοτικά κονδύλια, ενώ αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής καταγγέλλουν ότι το κτίριο δεν λειτούργησε ούτε μια ημέρα ως αγροτοτουριστικός ξενώνας.

Ξεκάθαρος ήταν επί του θέματος, ο πρώην δήμαρχος Ποταμιάς, κ. Γιάννης Ιμβρος ο οποίος μιλώντας στο Mega, δήλωσε ότι «πινακίδα που να γράφει ξενώνας ή ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν είδε ποτέ» στο συγκεκριμένο κτίσμα.

«Πινακίδα να γράφει ενοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενώνας δεν έχω δει ποτέ. Βέβαια και κόσμο, προσωπικά εγώ ξένο, γιατί μένω στο Μεγάλο χωριό, δεν έχω δει. Τώρα αν κάποιοι φορές ήταν φιλοξενούμενοι του κ. Λιάπη, δεν μπορώ να το ξέρω» είπε χαρακτηριστικά.

Και ο ίδιος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κοντογιώργος, τότε νομάρχης επιβεβαίωσε ότι το σπίτι είχε ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα αναφέροντας στο Mega «Από το Μεγάλο Χωριό μπήκαν δέκα εκμεταλλεύσεις μεταξύ των οποίων και της οικογένειας, μάλλον της θείας του Λιάπη, με εκπρόσωπο τον Μάρκο Λιάπη. Ενετάχθη μια τέτοια επένδυση όμως από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν πήρε όλα τα ποσά που προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση».

Ερωτηθείς εάν το σπίτι χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τουριστική μονάδα ο κ. Κονογιώργος αρκέστηκε να πει ότι από όσο γνωρίζει «πήγαινε κόσμος εκεί» και ότι «το σπίτι διέθετε φορολογικά στοιχεία».

Η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση της πολυτελούς κατοικίας εγκρίθηκε από την εταιρεία «Ευρυτανία» Α.Ε. για την δράση της οποίας, έχουν ασκηθεί διώξεις για απιστία σε βάρος 18 μελών του νομαρχιακού συμβουλίου Ευρυτανίας, ανάμεσά τους και ο κ. Κοντογιώργος, που υπηρέτησαν μέχρι τα τέλη του 2010. Κατηγορούνται ότι παρείχαν παρανόμως εγγύηση προκειμένουν η εταιρεία να λάβει δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ.

Η πλευρά Λιάπη, πάντως, επιχείρησε να απαντήσει με ανακοίνωση της θείας του Μιχάλη Λιάπη διαμέσου του δικηγόρου της η οποία ανέφερε

  • Η κυρία Λιάπη ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης. Ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι αυτή η επιδότηση ήταν ένα μικρό μόνο ποσοστό από το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση της πατρικής οικίας του συζύγου της.
  • Ήταν η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων, διατηρώντας νομίμως όλα τα απαραίτητα παραστατικά που εκδίδονταν στο όνομά της (βιβλία, πελατολόγιο, αποδείξεις κλπ). Ουδείς άλλος.
  • Την εμπορική αυτή δραστηριότητα τερμάτισε αργότερα, λόγω θανάτου του συζύγου της. Προσφάτως μάλιστα προέβη και σε περαίωση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχείρησης ως η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη. Ουδείς άλλος.
  • Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της, στον εκ του συζύγου της ανηψιό. Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και κακόβουλη»

Μάρκος Λιάπης: Ο ξενώνας λειτούργησε κανονικά, υπάρχουν παραστατικά

Από την πλευρά του ο αδελφός του πρώην υπουργού, Μάρκος Λιάπης, διέψευσε τους κατοίκους του χωριού και όσους άλλους υποστήριξαν ότι δεν είδαν ποτέ... τουρίστα να φιλοξενείται στη βίλα Λιάπη λέγοντας πως ο ξενώνας λειτούργησε και ότι υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά. Παράλληλα, ο αδελφός του πρώην υπουργού, ερωτώμενος σχετικά, απάντησε πως δεν βλέπει κανένα ηθικό ζήτημα γύρω από την επιδότηση που δόθηκε στην οικογένεια για το σπίτι στο Μεγάλο Χωριό.

ΣΥΡΙΖΑ: Να εκκαθαριστεί άμεσα το σκάνδαλο που συνδέει τον Λιάπη με την «αμαρτωλή» «Ευρυτανία ΑΕ»

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ερωτηθείς στο περιστύλιο της Βουλής για το θέμα δήλωσε τα εξής: «Το σκάνδαλο που συνδέει τον Μ. Λιάπη με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κοντογεώργο, μέσω της "αμαρτωλής" «Ευρυτανία ΑΕ», πρέπει να εκκαθαριστεί άμεσα. Όσοι έφτιαξαν τις βίλες τους, αντί για τουριστικούς ξενώνες, με κοινοτικά κονδύλια, πρέπει να τιμωρηθούν και να δώσουν αμέσως πίσω τα κλεμμένα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ