Ριγμένες οικονομικά οι γυναίκες σταρ -Το χάσμα των δυο φύλων περνάει και στη μεγάλη οθόνη [εικόνα] - iefimerida.gr

Ριγμένες οικονομικά οι γυναίκες σταρ -Το χάσμα των δυο φύλων περνάει και στη μεγάλη οθόνη [εικόνα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λαμπερός αλλά άνισος αποδεικνύεται ο κόσμος του Χόλιγουντ, ο οποίος απ ότι φαίνεται λειτουργεί σαν μια μικρογραφία της κοινωνίας.

Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί ότι στην αμερικανική βιομηχανία κινηματογράφου οι γυναίκες ηθοποιοί αποτελούν «πολίτες δεύτερης κατηγορίας», κερδίζουν λιγότερα χρήματα και έχουν λιγότερες ατάκες στο σενάριο από τους άνδρες συμπρωταγωνιστές τους.

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι εμφανές, καθώς στη βιομηχανία του θεάματος η ισότητα είναι λέξη άγνωστη. Η Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης σε εκτενή της έρευνα αναφέρει πως παρ' όλη την επιτυχία που σημειώνουν ταινίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες, το Χόλιγουντ αρνείται πεισματικά να «ξεριζώσει» κοινωνικά στερεότυπα.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, στο μικροσκόπιο μπήκαν 500 ταινίες από το 2007 μέχρι το 2012. Μόνο το 2012, σε 250 ταινίες αμερικανικής παραγωγής οι γυναίκες αποτελούν το 18% του συνόλου σκηνοθετών, παραγωγών, συγγραφέων, διευθυντών φωτογραφίας και μοντέρ.

Η ίδια μελέτη επικαλείται και τις σχετικές λίστες του αμερικάνικου περιοδικού «Forbes» με τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς. Το σύνολο των εσόδων των δέκα πιο καλοπληρωμένων ηθοποιών είναι 181 εκατομμύρια δολάρια, την ίσια στιγμή που τα έσοδα της ανδρικής δεκάδας φτάνουν στα 465 εκατομμύρια.

Όσοι παρακολουθούν τη λαμπερή βραδιά των βραβείων Οσκαρ, σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει την τεράστια φυλετική διαφορά στις υποψηφιότητες που διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο. Την περασμένη χρονιά υπήρξαν 140 για άνδρες και μόλις 35 για γυναίκες, ενώ σε κάποιες κατηγορίες δεν προτάθηκαν καθόλου γυναίκες.

«Οπως σε κάθε μεγάλη βιομηχανία, έτσι και στον κινηματογράφο οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο» επισημαίνει η Μάρθα Λάουζεν, διευθυντικό στέλεχος του Κέντρου Μελετών για τις γυναίκες στην Τηλεόραση, τον Κινηματογράφο και τα Νέα Μέσα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έσοδα ανισότητα γυναίκες σταρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ