Τι φέρνει το 2014 σε καταθέτες, δανειολήπτες και επενδυτές -Ολες οι βασικές αλλαγές - iefimerida.gr

Τι φέρνει το 2014 σε καταθέτες, δανειολήπτες και επενδυτές -Ολες οι βασικές αλλαγές

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι βασικές αλλαγές για επενδυτές, δανειολήπτες και επενδυτές, μέσα στο 2014, θα είναι σημαντικές.

Με ένα αναλυτικό άρθρο τους, τα Νέα, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το άμεσο μέλλον στην αγορά του χρήματος, των τραπεζών και του Χρηματιστηρίου. Οι κύριες πτυχές του νέου «καθεστώτος» είναι οι εξής: δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, ο γρίφος της χρηματιστηρίου θα εξακολουθήσει να υπάρχει και επιπλέον η μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων.

Αναλυτικά:

1. Θα μειωθούν και άλλο τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων;

Οπως όλα δείχνουν, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι διατεθειμένος να διατηρήσει σταθερά χαμηλά το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η ευρωζώνη να έχει μηδενικά επιτόκια για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αυτό σημαίνει ότι – αν μη τι άλλο – τα επιτόκια των καταθέσεων δεν πρόκειται να αυξηθούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω, μικρή αποκλιμάκωση, φέρνοντας το άτυπο πλαφόν των προθεσμιακών πιο κοντά στο 2%, ακόμη και για μεγάλα ποσά.Την ίδια στιγμή, πάντως, οι τράπεζες, προκειμένου να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, κάνουν άλλου τύπου προσφορές στους πελάτες τους. Πλέον, οι τράπεζες δίνουν σχεδόν απόλυτη ελευθερία στους καταθέτες, ώστε να προσθαφαιρούν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, ενώ προπληρώνουν τους τόκους για «κλειστές» προθεσμιακές. Παράλληλα, ανταμείβουν τους πελάτες τους με πόντους bonus, οι οποίοι μετατρέπονται σε εκπτώσεις, δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ακόμα και δώρα μεγάλης αξίας. Ετσι, επιδιώκουν να βρουν «αντίδοτο» στην αιμορραγία που προκαλούν τα χαμηλά επιτόκια.

2. Τι θα συμβεί με τις δόσεις και την αναχρηματοδότηση δανείων;


Η εποχή των χαμηλών επιτοκίων επηρεάζει άμεσα και τα δάνεια, τόσο τα υφιστάμενα όσο και εκείνα που αναμένεται να ληφθούν μέσα στο 2014. Ηδη, όσοι έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο – είτε αυτό εξαρτάται από την ΕΚΤ είτε από το διατραπεζικό Euribor – έχουν δει τη δόση τους να μειώνεται σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Το τοπίο αυτό αναμένεται να διατηρηθεί και μέσα στον επόμενο χρόνο, αν και τα περιθώρια για επιπλέον μειώσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς τα ευρω-επιτόκια είναι σχεδόν σε μηδενικό επίπεδο.

Από την άλλη, το 2014 αναμένεται να είναι χρονιά ρυθμίσεων και αναχρηματοδοτήσεων δανείων, με σαφώς πιο ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το παρελθόν. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες από τη μια και τα νέα προϊόντα που διαθέτουν ή θα λανσάρουν σύντομα οι τράπεζες από την άλλη, ανοίγουν την πόρτα για σαφώς χαμηλότερες δόσεις. Ουσιαστικά, οι κάτοχοι στεγαστικών δανείων μπορούν να ρίξουν τη δόση τους ακόμη και στο ένα τρίτο των χρημάτων που πλήρωναν αρχικά, με μείωση επιτοκίων αλλά και αύξηση της διάρκειας. Επιπλέον, οι άνεργοι και οι υπερχρεωμένοι θα μπορούν να παγώσουν τις οφειλές τους για ολόκληρο τον χρόνο.

Στον αντίποδα, υπομονή θα πρέπει να κάνουν εκείνοι που θα θελήσουν να πάρουν νέο δάνειο, καθώς η πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά θα αργήσει.

3. Υπάρχουν και εναλλακτικοί τρόποι για την τοποθέτηση χρημάτων;

Για το 2014, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη αλλά και χρηματιστές, ενδιαφέρον αναμένεται να αποκτήσει εκ νέου και η αγορά των ομολόγων. Μια σειρά από μεγάλες εισηγμένες εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν σε εκδόσεις με ιδιαίτερα δελεαστικές αποδόσεις (σε σύγκριση πάντα με τις προθεσμιακές), ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, γεγονός που ανοίγει νέες επενδυτικές προοπτικές.

Παράλληλα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήδη διαθέτουν «υβριδικά» προϊόντα, που συνδυάζουν καταθέσεις με επενδύσεις σε μετοχές ή ομόλογα, προσφέροντας την προοπτική υψηλότερων αποδόσεων, ενώ εντός των προσεχών μηνών αναμένεται να ρίξουν στην αγορά προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, συνδεδεμένα με την εγχώρια ή τις διεθνείς χρηματαγορές.

Στον αντίποδα, και με δεδομένο ότι θα διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ευρωζώνη, οι επενδύσεις στο χρυσό αλλά και στα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναμένεται να χάσουν τη «λάμψη» τους.

4. Θα συνεχιστεί η άνοδος του Δείκτη στο Χρηματιστήριο;

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η πορεία των μετοχών για το 2014 θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των νέων stress tests που πραγματοποίησε η Blackrock για τις ελληνικές τράπεζες, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο κομβικό σημείο θα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2014.

Αν υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από υψηλής ποιότητας επενδυτές και βέβαια υπερκάλυψη, μπορεί να λειτουργήσει ως διαβατήριο για εισροή επιπλέον κεφαλαίων. Τέλος, οι εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου θα είναι και το μεγαλύτερο stress test της αγοράς.

5. Θα πέσουν και άλλο οι τιμές των ακινήτων;

Οπως αναφέρουν κτηματομεσίτες αλλά και τραπεζικά στελέχη, το 2014 εκτιμάται ότι η πτώση στις τιμές των ακινήτων θα είναι της τάξης του 5% με 10% μεσοσταθμικά.

Ειδικά σε περιοχές με υψηλές αντικειμενικές αξίες, όπου ο φόρος ακινήτων μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ή και τα 3.000 ευρώ τον χρόνο για ένα μεγάλο διαμέρισμα ή μια μεζονέτα, οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται. Ισχυρή αναμένεται να είναι η πίεση και στις ενοικιάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ