Standard & Poor's: Ένα σκαλί πριν τη οριστική χρεοκοπία η Ελλάδα - iefimerida.gr

Standard & Poor's: Ένα σκαλί πριν τη οριστική χρεοκοπία η Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο CC από CCC, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, υλοποιώντας την «απειλή» που είχε εκφράσει νωρίτερα το πρωί.

Στη σχετική του ανακοίνωση ο οίκος σημειώνει πως μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η Standard & Poor's έχει συμπεράνει πως η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνεπάγεται «επιλεκτική χρεοκοπία», σύμφωνα με τη μεθοδολογία του οίκου. Η S&P επαναδιατύπωσε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "C". Το recovery rating παραμένει στο "4", υποδηλώνοντας πιθανότητα 30%-50% ανάκτησης του αρχικού κεφαλαίου από τους ομολογιούχους, περιλαμβανομένων των τίτλων που υπόκεινται σε μείωση 20% της καθαρής ονομαστικής αξίας, όπως εκτιμήθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IFF).

Ο οίκος χαρακτηρίζει την προτεινόμενη αναδιάρθρωση ως μία προβληματική συναλλαγή, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι πιθανό ότι θα επιφέρει ζημιές στους εμπορικούς πιστωτές. Επίσης, ο οίκος σημειώνει πως ο σκοπός της ανταλλαγής/μετακύλισης του χρέους είναι να δώσει περισσότερο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια όμως, ο προβληματικός δανειολήπτης δεν μπορεί -απουσία ανακούφισης από το χρέος- να πληρώσει το χρέος του ολόκληρο και εντός προθεσμίας.

Σύμφωνα με τις άποψη της S&P οι όροι τόσο της ανταλλαγής ομολόγων όσο και του rollover δεν φαίνονται ελκυστικοί προς τους επενδυτές.

Το στάδιο της επιλεκτικής χρεοκοπίας στο οποίο κατατάσσει πλέον την Ελλάδα η S&P είναι το προτελευταίο πριν αυτό της οριστικής χρεοκοπίας.

Δείτε ακόμα:
Και νέα αναδιάρθρωση εντός διετίας βλέπουν οι οίκοι αξιόλογησης
Σόιμπλε: «Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ για τα προβληματικά κράτη»
Η Moody's μας έθεσε σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας»
Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει!

πηγές: naftemporiki.gr / capital.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ