Υπάρχει χώρα όπου η πρωτοχρονιά διαρκεί σχεδόν ένα μήνα -Γιατί θεωρείται η σημαντικότερη εθνική εορτή - iefimerida.gr

Υπάρχει χώρα όπου η πρωτοχρονιά διαρκεί σχεδόν ένα μήνα -Γιατί θεωρείται η σημαντικότερη εθνική εορτή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η πρωτοχρονιά είναι μια γιορτή που αρέσει παγκοσμίως, αλλά στη Ρωσία, φαίνεται ότι αποτελεί τη σημαντικότερη εθνική εορτή, η οποία διαρκεί τουλάχιστον οκτώ ημέρες. Αυτό, τυπικώς. Γιατί στην πραγματικότητα μπορεί να διαρκέσει ακόμη και είκοσι ημέρες.

Οι ειδωλολάτρες πρόγονοι των Ρώσων γιόρταζαν την Κολιάντα, το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το ίδιο έκαναν και οι αρχαίοι Σλάβοι από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, λες και προαισθάνονταν ότι σε αυτές ακριβώς τις ημερομηνίες του ημερολογίου θα καθιερωθεί μετά από αιώνες το νέο έτος. Η Κολιάντα εορταζόταν 12 ημέρες, την τελετουργία διεύθυναν 12 ιερείς, που από 12 αρμαθιές σιτάρι μάντευαν ποια θα είναι η σοδειά, ενώ το νερό για τη μαντεία το έπαιρναν από 12 πηγάδια. Με δυο λόγια, η λέξη-κλειδί σε αυτή τη γιορτή ήταν το 12.

Μετά τη Βάπτιση της Ρωσίας από τον Μεγάλο πρίγκιπα του Κιέβου Βλαντίμιρ, το 988, η πρωτοχρονιά άρχισε να γιορτάζεται σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, την 1η Μαρτίου. Αυτό είχε τη λογική του, καθώς τότε λιώνει το χιόνι και ανθίζουν τα λουλούδια. Πολλά παγανιστικά έθιμα μετατράπηκαν σταδιακά σε χριστιανικά και κάποια από αυτά διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Κάπου στα τέλη του 14ου αιώνα (για τον ακριβή χρόνο δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους επιστήμονες) η Ορθόδοξη Εκκλησία μετέφερε τον εορτασμό της υποδοχής του νέου έτους από το Μάρτιο στο Σεπτέμβριο.

Στη Ρωσία, την σύγχρονη πρωτοχρονιά άρχισαν να τη γιορτάζουν το 1699, όταν ο αυτοκράτορας Μεγάλος Πέτρος έδωσε εντολή να συμβαδίζει η χώρα με ό,τι ισχύει στην Ευρώπη, όπου μερικές δεκαετίες πριν, είχε θεσπιστεί η ημερομηνία εορτασμού της που ισχύει και σήμερα. Στο αυτοκρατορικό Διάταγμα αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Να φτιαχτούν μερικά στολίδια από κορμούς και κλαδιά κωνοφόρων, ελάτης και κέδρων...».

Επίσης, ο Πέτρος, σύμφωνα με το πόρταλ Η Ρωσία σήμερα, διέταξε τους φεουδάρχες, ευγενείς και έμπορους να πυροδοτούν βεγγαλικά, και τα πιο φτωχά νοικοκυριά να κόβουν άχυρα, να τοποθετούν βαρέλια με πίσσα και να καίνε φωτιές συμβάλλοντας και αυτοί από την πλευρά τους στη δημιουργία πανηγυρικής ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ενώ ο Πέτρος καθιέρωνε το νέο έτος κατά τα πρότυπα της Ευρώπης, αυτή πέρασε από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Γι' αυτό η Ρωσία άρχισε να καθυστερεί σχεδόν κατά δύο εβδομάδες, και μόλις το 1919 «παραδόθηκε», περνώντας στο ευρωπαϊκό ημερολόγιο. Γι' αυτό σήμερα στη Ρωσία το νέο έτος εορτάζεται δύο φορές. Με το νέο ημερολόγιο, και ύστερα από 13 ημέρες, με το παλιό.

Η Ρωσία άργησε να περάσει στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Γι' αυτό η ημερομηνία της πρωτοχρονιάς μετατέθηκε. Από παλιά παράδοση στη Ρωσία γιορτάζουν δυο φορές την έλευση του νέου έτους, πρόκειται για τη νέα πρωτοχρονιά 31 Δεκεμβρίου προς 1η Ιανουαρίου, και παλιά πρωτοχρονιά 13 προς 14 Ιανουαρίου. Είναι γεγονός ότι την παλιά πρωτοχρονιά τη γιορτάζουν όλο και λιγότερο, μιας και έχουν περάσει σχεδόν εκατό χρόνια από την κατάργησή της, όμως την ημέρα αυτή εξακολουθούν να προβάλλονται εορταστικές ταινίες και επαναλήψεις των πρωτοχρονιάτικων συναυλιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ