Τουλάχιστον 117 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν πάνω στο καθήκον το 2013 -Ποιες είναι οι επικίνδυνες ζώνες

Τουλάχιστον 117 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους μέσα στο 2013, αριθμός μικρότερος από πέρυσι.Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το οποίο εδρεύει στη Βιέννη και καταγράφει τους θανάτους δημοσιογράφων από το 1997, το 2012 είχαν σκοτωθεί 132 δημοσιογράφοι.

Την αρνητική πρωτιά, για δεύτερη μάλιστα συνεχόμενη χρονιά, κατέχει η Συρία, όπου το 2013 καταγράφηκαν τρεις φορές σε σχέση με πέρυσι περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων φθάνοντας τους 16.

Στον κατάλογο των 28 χωρών, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δημοσιογράφοι τη δεύτερη θέση κατέχουν το Ιράκ και οι Φιλιππίνες με 13 θανάτους. Ακολουθούν η Ινδία (11), το Πακιστάν (9), η Σομαλία (8) και η Βραζιλία (6).

Οπως αναφέρει το IPI ελάχιστες είναι οι χώρες που εκτός πολέμου που έχουν σημειωθεί θάνατοι δημοσιογράφων. «Τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή μηχανισμούς για να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εργάζονται ελεύθερα και με ασφάλεια», τονίζει το IPI στην ανακοίνωσή του, χωρίς να κατονομάζει τις χώρες αυτές.

Από το 1997 μέχρι σήμερα, το Ιράκ και οι Φιλιππίνες κατέχουν τα πρωτεία των πιο επικίνδυνων χωρών για τους δημοσιογράφους: το 2006 είχαν αναφερθεί 46 θάνατοι δημοσιογράφων στο Ιράκ και το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά για τις Φιλιππίνες, με 38 θανάτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ