Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013 - iefimerida.gr

Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν μια χρονιά που θρηνήσαμε την απώλεια κορυφαίων Ελληνων καλλιτεχνών, που μας συγκίνησαν, μας μάγεψαν, μας διαμόρφωσαν. Ο Λευτέρης Βογιατζής, η Αντιγόνη Βαλάκου, ο Νίκος Μαμαγκάκης, η Κίττυ Αρσένη, δύο σπουδαίοι των εικαστικών που διακρίθηκαν διεθνώς ο Στήβεν Αντωνάκος και η Χρύσα είναι μεταξύ των σπουδαίων που έφυγαν από το ζωή.

Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013 | iefimerida.gr 0

Στις 2 Μαϊου η χώρα συγκλονίστηκε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από θλίψη για το θάνατο του κορυφαίου σκηνοθέτη και ηθοποιού Λευτέρη Βογιατζή μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο. Η σωρός του εκτέθηκε σε προσκύνημα μέσα στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, σε ένα τελευταίο πέρασμά του από το χώρο που διέπρεψε και διαμόρφωσε ένα ευρύ, αφοσιωμένο κοινό. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες.

Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013 | iefimerida.gr 1

Mια σπουδαία Κυρία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου η Αντιγόνη Βαλάκου εξέπνευσε τον Νοέμβριο, προκαλώντας κύματα θλίψης. Μια γυναίκα απίστευτης πραότητς και γαλήνης που ήταν πραγματικό θηρίο, μεγαλειώδης στην σκηνή και ενέπνευσε τις επόμενες γενεές. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες.

Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013 | iefimerida.gr 2

Ο Στήβεν Αντωνάκος, υπήρξε ένας Ελληνας εικαστικός που δοξάστηκε ανά τον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησε πρώτος το νέον ως υλικό και μέσο έκφρασης. To έργο του υπάρχει σε πολλά σημεία στην Ελλάδα αλλά και στο δημόσιο χώρο, αφού κλέβουν την προσοχή στο σταθμό του μετρό στους Αμπελόκηπους. Εφυγε τον Αύγουστο. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες.

Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013 | iefimerida.gr 3

Σπουδαία εικαστικός, οι Αμερικανοί μάλιστα την χαρακτήριζαν ελληνοαμερικανίδα αν και δεν είχε ρίζες στη χώρα, απλά εργάστηκε εκεί για πολλά χρόνια και διαμόρφωσε την εικαστική της σφραγίδα. Η μανιάτισσα Χρύσα έσβησε τον Δεκέμβριο. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες.

Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013 | iefimerida.gr 4

Toν Ιούλιο αποχαιρετήσαμε τον κορυφαίο συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη, τον δαιμονικό Κρητικό που χάρη στον Μάνο Χατζιδάκι τόλμησε να κινηθεί σε όλο το εύρος της μουσικής, από την όπερα μέχρι και το τραγούδι, με εμβληματική τη φωνή το Μάνου Κατράκη. Διαβάστε ΕΔΩ περισσοερες πληροφορίες.

Οι μεγάλοι Ελληνες του πολιτισμού που έσβησαν μέσα στο 2013 | iefimerida.gr 5

H Kίττυ Αρσένη δεν υπήρξε μόνο σημαντική ηθοποιός και συγγραφέας αλλά και σύμβολο του αγώνα εναντίον της δικτατορίας και του φασισμού, χωρίς να δειλιάσει ποτέ ακόμα και όταν βασανίστηκε από το καθεστώς. Απεβίωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ