Guardian:Δύσκολος περίπατος η ελληνική προεδρία στην ΕΕ -Ο Σαμαράς είναι αισιόδοξος αλλά κάποιοι «βλέπουν» και τρίτο πακέτο βοήθειας - iefimerida.gr

Guardian:Δύσκολος περίπατος η ελληνική προεδρία στην ΕΕ -Ο Σαμαράς είναι αισιόδοξος αλλά κάποιοι «βλέπουν» και τρίτο πακέτο βοήθειας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά την εδραία πεποίθηση του Αντώνη Σαμαρά, έτσι όπως εκδηλώθηκε από το χθεσινό πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ότι το χρέος της Ελλάδας θα είναι βιώσιμο, οι ξένοι αναλυτές εξακολουθούν να κάνουν λόγο για ανάγκη νέας βοήθειας, αλλά και για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην καρέκλα της προεδρίας της ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση που κάνει ο Guardian στις οικονομικές σελίδες του. Αναφέρει βεβαίως τη θετική εκφορά του πρωθυπουργικού λόγου «ο Σαμαράς είπε στους πολύπαθους Ελληνες ότι έφτασαν στο τέλος του σχεδίου οικονομικής βοήθειας, έπειτα από τέσσερα χρόνια λιτότητας και ότι το νέο έτος θα φέρει την προοπτική της ομαλότητας», αλλά εκφέρει και τον αντίλογο.

Οι αναλυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την αισιοδοξία της Αθήνας για τερματισμό των προγραμμάτων βοήθειας και σημειώνουν πως ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα έρθει και το 2014 στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει ως ένα αγκάθι και ότι η Τρόικα ζητάει περαιτέρω μέτρα, οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μόνη της.

Επιπλέον υπάρχει πάντα το βαρίδι του αποπληθωρισμού. Ενα από τα οικονομικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στην ελληνική περίπτωση τον περασμένο Μάρτιο, και δεν φαίνεται να φεύγει άμεσα μέσα στο 2014.

Για αρκετούς, ανάμεσα σε αυτούς και οι Ελληνες αξιωματούχοι, θεωρούν πως η ελληνική προεδρία θα λειτουργήσει θετικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Ακόμη και σε αυτή την εκδοχή, υπάρχει η... σκοτεινή πλευρά.

Ο οικονομολόγος, Ζόλτ Ντάρβας, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, αντικρούει την αισιοδοξία που θέλει την προεδρία στην ΕΕ ως μια... πρόχειρη βόλτα ως εξής: «Θα είναι πολύ δύσκολη προεδρία για την Ελλάδα, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων της, την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και του χρόνου που πιέζει μέχρι τις Ευρωεκλογές».

Η εφημερίδα, πάντως, αναφέρει πως η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει αυξηθεί προς την Ελλάδα. Η πίστη έχει ανακτηθεί και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου επέστρεψαν στο 47% και είναι πλέον δελεαστικά.

Την ίδια στιγμή η ανεργία καταγράφει αριθμούς ρεκόρ, οι περικοπές στους μισθούς συνεχίζονται και αυτή η «εσωτερική υποτίμηση» ενδέχεται να συνεχιστεί και το 2014. Η δε κυβέρνηση Σαμαρά ζει σε ένα περιβάλλον πολιτικής αστάθειας εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ