Τι είναι το περίφημο «σύστημα Πούτιν» που τον ανέβασε στην κορυφή και που ίσως τον καταβαραθρώσει [βίντεο] - iefimerida.gr

Τι είναι το περίφημο «σύστημα Πούτιν» που τον ανέβασε στην κορυφή και που ίσως τον καταβαραθρώσει [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Σύστημα Πούτιν»... Δύο λέξεις που επανήλθαν στο προσκήνιο της ειδησεογραφικής επικαιρότητας με αφορμή τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα σε ένα 24ωρο στο Βολγκογκράντ που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Δύο λέξεις που προσδιορίζουν την αδιανόητα ταχεία άνοδο του Βλάντιμιρ Πούτιν στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας και οι οποίες προέρχονται από την τακτική της άλλοτε KGB (ρωσικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών) να επιλέγει, τα προωθεί και να στηρίζει πολιτικούς υποψηφίους σε καίριες θέσεις του κυβερνητικού οικοδομήματος προς ίδιον όφελος, δηλαδή με σκοπό την ενίσχυση και προώθηση των δικών της συμφερόντων.

Γέννημα θρέμμα της KGB, ο Πούτιν, παρ' όλο που εγκατέλειψε την υπηρεσία το 1991 μετά από δεκαπέντε χρόνια αναρρίχησης σε υψηλές θέσεις στο εσωτερικό της, στην πραγματικότητα ποτέ δεν εγκατέλειψε τις καθοδηγητικές αρχές της, βάσει των οποίων κυβερνά με σιδηρά πυγμή μέχρι σήμερα.

Ποιες είναι αυτές οι αρχές: δεν αφήνουμε τίποτα εκτός ελέγχου μας, ταπεινώνουμε τους παντοδύναμους ολιγάρχες, πραγματοποιούμε στρατιωτικές επιχειρήσεις περισπασμού της προσοχής της εγχώριας και διεθνούς κοινής γνώμης , κοντολογίς ακολουθούμε πιστά την αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη διατήρηση των σκήπτρων, ακόμη και μετερχόμενοι τακτικές και μέσα που στρέφονται ενάντια στον ρωσικό λαό.

Εντούτοις, παρά την «αναλγησία» του «Συστήματος Πούτιν», μέσω αυτού κατάφερε η Ρωσία να σταθεί στα πόδια της και να ανακτήσει τις δυνάμεις της, βασιζόμενη όχι πλέον στον Κόκκινο Στρατό και στο πυρηνικό οπλοστάσιό της, αλλά στα υπόγεια αποθέματα φυσικών πόρων ενέργειας που απλώνονται σε τεράστιες ποσότητες κάτω από την Σιβηρική τούνδρα.

Υπεύθυνος για την ανάδυση της Ρωσίας στο προσκήνιο των παγκόσμιων συσχετισμών δυνάμεων είναι ο Πούτιν και το παλιομοδίτικο, συγκεντρωτικό, αλλά αποτελεσματικό «Σύστημά» του, που άλλοτε χαρακτήριζε την πιο κραταιά και βαθύτερα εγκυστωμένη από κάθε άλλη στους εγχώριους κρατικούς μηχανισμούς μυστική υπηρεσία του κόσμου.

Το ερευνητικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, αν και παλαιότερο, καλύπτει με εξαιρετικά διαφωτιστικό τρόπο τα τελευταία 30 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας, ιδωμένης μέσα από την ιστορία και την ανέλιξη του Πούτιν στην εξουσία με όλες τις επιπλοκές της:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ