Οι ευσεβείς πόθοι του Στουρνάρα για επιστροφή στις αγορές και τα σχέδια της Tρόικα για νέο Μνημόνιο - iefimerida.gr

Οι ευσεβείς πόθοι του Στουρνάρα για επιστροφή στις αγορές και τα σχέδια της Tρόικα για νέο Μνημόνιο

Οι ευσεβείς πόθοι του Στουρνάρα για επιστροφή στις αγορές και τα σχέδια της Tρόι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να δηλώνει βέβαιος ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο και πως το 2014 η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά κάτι τέτοιο μόνο βέβαιο δεν είναι ακόμη. Αντίθετα, είναι πολλές και ισχυρές οι φωνές μεταξύ των επίσημων πιστωτών, που κάνουν άλλους σχεδιασμούς, σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμεί η κυβέρνηση.Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται σε 14 - 15 δισ. ευρώ τη διετία 2014 – 2015 ως εξής:

1. Κατά 3 δισ. ευρώ από την μείωση των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα
2. Κατά 4 δισ. ευρώ από την ανακύκλωση των ομολόγων Αλογοσκούφη, των ομολόγων που δόθηκαν το 2008 για την ενίσχυση των τραπεζών και λήγουν το 2014. Αυτά αντί να πληρωθούν μπορούν να αντικατασταθούν με νέα ομόλογα.
3. Με τη χρήση των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων από τα 50 δις. ευρώ που δόθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και την αναδιάρθρωση των μικρότερων
4. Με έξοδο στις αγορές μέσω περιορισμένης ποσότητας μικρής διάρκειας ομολόγων.
Με αυτό το σχεδιασμό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και ένα νέο Μνημόνιο.

Φυσικά Mνημόνιο θα εξακολουθήσει να υπάρχει, αλλά θα παρουσιάζεται (και θα είναι) το υφιστάμενο, επικαιροποιούμενο ανά τρίμηνο. Αλλά, η επιστροφή στις αγορές, αν και θα είναι περιορισμένη και ακριβή, θα συμβολίζει την απαλλαγή από την άμεση εξάρτηση από τα δανεικά των εταίρων, το τέλος της χρεοκοπίας, τη μερική ανάκτηση του ελέγχου της δημοσιονομικής πολιτικής (εξάλλου, η χώρα θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία για αρκετές δεκαετίες, μέχρι να αποπληρώσει το 70% των δανείων που έχει πάρει από την Ευρωζώνη) και τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα. Εάν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, η κυβέρνηση θα μπορεί να «πανηγυρίσει» στα τέλη του πρώτου ή στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2014 (και να πιστωθεί πολιτικά) δύο νίκες: την ελάφρυνση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (με επιμήκυνση και μείωση των τόκων) και την αρχή του τέλους των μνημονίων.

Ομως, όλα αυτά είναι προς το παρόν ευσεβείς πόθοι, αφού:
1. Δεν είναι ακόμη βέβαιο πόσο ακριβώς θα είναι το χρηματοδοτικό κενό. Για παράδειγμα για το 2014 υπολογίζονται στον προϋπολογισμό έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 3,6 δις. ευρώ. Μόλις πριν από 10 ημέρες η ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, απευθυνόμενη σε θεσμικούς επενδυτές στη Νέα Υόρκη κατέβαζε τον πήχη στα 2,8 δισ. και μάλιστα με αρκετά ερωτηματικά. Επίσης, για είναι το χρηματοδοτικό κενό 14 – 15 δις. ευρώ θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 % του ΑΕΠ το 2014 και 3% του ΑΕΠ το 2015, κάτι που είναι δύσκολο χωρίς νέα μέτρα, τα οποία δεν θέλει η κυβέρνηση.
2. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαφωνούν με τη χρήση των κεφαλαίων που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. Θεωρούν πως ότι περισσέψει μετά τα στρες τεστ της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πρέπει να κρατηθούν ως κουμπαράς ασφαλείας μέχρι το Νοέμβριο του 2014 όταν θα ολοκληρωθούν τα στρες τεστ που θα κάνει για πρώτη φορά η ίδια στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (μεταξύ αυτών και οι τέσσερις ελληνικές Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank).
3. Η ΕΚΤ, επιπλέον, διαφωνεί με την ανακύκλωση των ομολόγων Αλογοσκούφη. Τα ομόλογα αυτά δίνονται ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας και θέλει σταδιακά να περιορίσει τη χρηματοδότηση των τραπεζών με αυτό τον τρόπο.
Πολλοί στην Ευρώπη βλέπουν με καχυποψία την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την έστω και περιορισμένη αποδέσμευσή της από την αυστηρή εποπτεία.Αφενός, εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της από τις αγορές ούτε τώρα, με εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας, ούτε αργότερα, όταν η Fed θα σταματήσει το «τύπωμα» χρήματος. Επίσης, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Θεωρούν ότι χωρίς την στενή παρακολούθηση της τρόικας, η δημοσιονομική χαλάρωση είναι θέμα χρόνου και σύντομα θα πρέπει να δανείσουν και πάλι την Αθήνα, υπό δυσμενέστερες για όλους συνθήκες. Σύμφωνα, δε, με πηγές της τρόικας, στο Βερολίνο αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη. Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο, όχι πολύ μεγάλο, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί. Εκτοτε το επανέλαβε κάποιες φορές. Στις 13 Δεκεμβρίου είπε ακριβώς το ίδιο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD, Κάρστεν Σνάιντερ. Το SPD είναι πλέον ο κυβερνητικός εταίρος της κ. Μέρκελ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ