Δεν πίστευαν ούτε τον πατέρα που τους ειδοποίησε για το μακελειό - iefimerida.gr

Δεν πίστευαν ούτε τον πατέρα που τους ειδοποίησε για το μακελειό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήταν 5.26 το απόγευμα της «ματωμένης» Παρασκευής όταν η τοπική αστονομία δέχτηκε την πρώτη ειδοποίηση για πυροβολισμούς στο μικρό νησί Οτόγια. Πιθανώς λόγω της έκρηξης στο κέντρο του Όσλο, και της σύγχυσης που επικρατούσε εκεί, η τοπική αστυνομία δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για ξεχωριστό και -δυστυχώς- πολύ πιο σοβαρό περιστατικό.

Πέρασαν τέσσερα λεπτά μέχρι να ειδοποιηθεί το Όσλο και άλλα οκτώ λεπτά μέχρι να ζητηθούν ενισχύσεις από ειδικές δυνάμεις. Τελικά, χρειάστηκαν 30 λεπτά για να φτάσει η τοπική αστυνομία έστω στις όχθες της λίμνης όπου βρίσκεται το μικρό νησί. Στα αυτά τα 30 λεπτά, πάνω στη νήσο Οτόγια εξελισσόταν ένα πραγματικό λουτρό αίματος, δίχως σταματημό. Ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ντυμένος Νορβηγός αστυνομικός, τριγυρνούσε με το όπλο στο χέρι και σκότωνε εν ψυχρώ όποιον έβλεπε μπροστά του.

Έντρομα τα παιδιά, κάτω των 20 ετών στην πλειοψηφία τους που ειχαν συγκεντρωθεί για το ετήσιο συνέδριο της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, έτρεχαν να κρυφτούν σε σκηνές, βράχια, και δέντρα, ενώ πολλοί έπεφταν στο νερό να σωθούν. «Βλέπαμε τον άντρα να σκοτώνει όσους κολυμπούσαν στο νερό», λέει μια νεαρή κοπέλα. Κραυγές ακούγονταν από παντού, ενώ ο ακροδεξιός μακελάρης σκορπούσε τον όλεθρο χωρίς εμπόδιο.

Τα θύματα θα ήταν ακόμα περισσότερα αν δεν υπήρχαν κατασκηνωτές στις όχθες της λίμνης. Οι πιο θαραλλέοι από αυτούς έριξαν τις βάρκες τους στη λίμνη και, διακινδυνεύοντας να δεχτούν τα πυρά του Μπρέιβικ, διέσωσαν όσους περισσότερους μπορούσαν.

Τελικά, οι αστυνομικοί του Όσλο έφτασαν στις όχθες της λίμνης στις 6.09 και μπήκαν σε βάρκα με κατεύθυνση το νησί. Αλλά ήταν τόσο πολλοί και με βαρύ οπλισμό, που η βάρκα άρχισε να παίρνει νερά, οπότε η μηχανή σταμάτησε!

Οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στις όχθες της λίμνης στις 6.25. Είχε ήδη περάσει μία ώρα από το πρώτο τηλεφώνημα για τους πυροβολισμούς. Στο διάστημα αυτό, ο ακροδεξιός μακελάρης είχε σκοτώσει ή τραυματίσει θανάσιμα 76 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα τηλεοπτικό συνεργεία με ελικόπτερο πέταξε πάνω από το νησί Οτόγια, 25 ολόκληρα λεπτά προτού φτάσουν οι ειδικές δυνάμεις για να σταματήσουν τον ακροδεξιό μακελάρη...

Καταγγελία-σοκ γονιού: «Δεν με πίστευαν οι αστυνομικοί»

Σοκ προκαλεί και η καταγγελία γονιού ο οποίος τηλεφώνησε στην αστυνομία , λίγα δευτερόλεπτα αφότου η κόρη του, που βρισκόταν στο νησί Οτόγια, τον ειδοποίησε για την τραγική κατάσταση και τον άμεσο κίνδυνο για τα άτομα που βρίσκονταν εκεί. "Αυτό που συνέβη ήταν ότι δεν με πίστεψαν όταν τους εξήγησα όσα μου είχε διηγηθεί η κόρη μου από το Οτόγια. Μου είπαν ότι αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε τα παιδιά δεν έχουν παρά να πάρουν τηλέφωνο να ίδια. Ακόμη κι όταν τους παρακάλεσαν να με πάρουν στα σοβαρά", δήλωσε ο Γιόνσεν στην τοπική εφημερίδα Fremover.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο του Όσλο, μιάμιση ώρα πριν το επεισόδιο στο νησί Οτόγια, είχε τραβήξει όλη την προσοχή της νορβηγικής αστυνομίας στην αρχή, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στον Μπράιβικ για να δράσει.

Ο Φρεντι Λι, ένας άλλος πατέρας που έχασε την κόρη του στο νησί Οτόγια, ενώ η άλλη κόρη του τραυματίστηκε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα ότι όταν επικοινώνησε με την αστυνομία για να τους ενημερώσει για όσα συνέβαιναν στο νησί του απάντησαν "αυτό συμβαίνει στο Όσλο".

Δείτε ακόμα:

Το δίλημμα του δικηγόρου που υπερασπίζεται τον μακελάρη του Όσλο
«Παράφρων» κατά πάσα πιθανότητα ο Μπρέιβικ, λέει ο δικηγόρος του
«Έπρεπε να έχει αυτοκτονήσει αντί να σκοτώσει»

Η τραγωδία στο Όσλο με εικόνες

Πηγή: ΑΠΕ, Huffington Post

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ