Ο δήμος Αθηναίων κάνει... λίφτινγκ σε 100 αγάλματα της πόλης που έχουν δεινοπαθήσει από βανδάλους - iefimerida.gr

Ο δήμος Αθηναίων κάνει... λίφτινγκ σε 100 αγάλματα της πόλης που έχουν δεινοπαθήσει από βανδάλους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από το αρχικό κάλλος τους, σε πολλά από αυτά, έχει μείνει μόνο ένα ασαφές περίγραμμα. Τα αγάλματα του δήμου Αθηναίων, διάσπαρτα στην πόλη, έχουν κακοπάθει από τους λογής βανδάλους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Εθνους, ο δήμος Αθηναίων πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα αποκατάστασης των υπαίθριων γλυπτών έργων τέχνης, καθώς το συμβούλιο δημοσίων έργων του υπουργείου Υποδομών ενέκρινε τους τεχνικούς όρους σχετικού διαγωνισμού.

Συνολικά 100 έργα εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα προϋπολογισμού 771,2 εκατ. ευρώ.Ο διαγωνισμός αναμένεται να διεξαχθεί σε δύο μήνες και το έργο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014.
Το πρόγραμμα προβλέπει την αποκατάσταση 100 γλυπτών έργων τέχνης (ανδριάντες, προτομές, ολόσωμα, στήλες, ελεύθερες συνθέσεις), που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου Αθηναίων.

Συνολικά, στο δήμο ανήκουν περί τα 200 γλυπτά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι έργα μεγάλων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα.
Στην πλειψηφία τους έχουν καταπονηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από συνεχείς βανδαλισμούς και από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν φθορές και διάβρωση των μετάλλων, αποσάθρωση ή ασβεστοποίηση των επιφανειών τους.

Πονοκέφαλο, πάντως, προκαλεί η φύλαξη των αγαλμάτων, μετά το πέρας της αποκατάστασής τους, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο λόγω του πλήθους τους και της διασποράς τους σε όλη την έκταση της πόλης.

Στο μεταξύ πέντε από τις εννιά προτομές σημαντικών ανδρών (Καζαντζάκη, Θεοτοκόπουλου, Σκούρα κ.α) που είχαν κλαπεί, βρέθηκαν πρόσφατα σε επιχειρήσεις εμπορίας χαλκού στον Ασπρόπυργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Δήμος Αθηναίων βανδαλισμοί αγάλματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ