Διασυνοριακή συνεργασία για τις πιο παλιές λίμνες της Ευρώπης - iefimerida.gr

Διασυνοριακή συνεργασία για τις πιο παλιές λίμνες της Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατέχουν με περηφάνια τον τίτλο των παλαιότερων λιμνών της Ευρώπης, φιλοξενούν είδη ψαριών που δεν συναντώνται σε καμιά άλλη λίμνη της Γηραιάς Ηπείρου και τρέφουν με τα ψάρια τους, τους αλιείς τριών χωρών. Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και η λίμνη Αχρίδα (ή Οχρίδα) στην ΠΓΔΜ έχουν πολλά κοινά μεταξύ τους, καθώς τα νερά της Μικρής Πρέσπας μεταφέρονται στη Μεγάλη και από εκεί στην Αχρίδα, ενώ οι εκβολές τους οδηγούνται μέσω του ποταμού Δρίνου στην Αδριατική Θάλασσα.

Το όλο οικοσύστημα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος αριθμός μελετών και δημοσιεύσεων για αυτές. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που μια διασυνοριακή συνεργασία έχει στόχο την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού σχεδίου διαχείρισης για τα ψάρια και την αλιεία στη λεκάνη των Πρεσπών, με προσδοκώμενα οφέλη για τους αλιείς, αλλά και την αειφορία της περιοχής.

"Αυτή τη στιγμή ψαρεύουν στην Πρέσπα ψαράδες από την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ο καθένας στο δικό του κομμάτι, ωστόσο οι πληθυσμοί των ψαριών είναι κοινοί. Οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στη λίμνη επηρεάζει την κατάσταση και στις τρεις χώρες, είτε πρόκειται για περιστατικό που αφορά την αύξηση ή τη μείωση του πληθυσμού των ψαριών, είτε για περίπτωση ρύπανσης στα νερά της λίμνης", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός συνεργάτης του δήμου Πρεσπών, Γιάννης Καζόγλου.

Όπως εξηγεί, μέσα από ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης, που τελικά θα τεθεί σε εφαρμογή, θα οριστούν με σαφήνεια τα αλιευτικά μέσα που επιτρέπονται και εκείνα που απαγορεύονται, θα συμφωνηθεί μια κοινή περίοδος απαγόρευσης της αλιείας την άνοιξη, ώστε να διευκολύνεται η αναπαραγωγή των ψαριών και θα καθοριστεί ένας τρόπος τήρησης βασικών στατιστικών στοιχείων αναφορικά με το τι παράγει η λίμνη. Έτσι, στη συνέχεια θα είναι εφικτή η λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις υπεραλίευσης, προκειμένου να είναι πιο βιώσιμη η διαχείριση του οικοτόπου, με πρωταρχική μέριμνα την προστασία των ενδημικών ειδών. Παράλληλα, αναμένεται να αντιμετωπιστεί δραστικά η λαθραλιεία, δηλαδή η αλίευση σε περιόδους απαγόρευσης, ενώ εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί η δραστηριότητα των αλιέων τα επόμενα χρόνια.

Η ανάπτυξη του διασυνοριακού σχεδίου διαχείρισης για τα ψάρια και την αλιεία στη λεκάνη των Πρεσπών, αποτελεί τμήμα ενός μεγάλου προγράμματος που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, με τη συμμετοχή της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και με χρηματοδότηση από το Global Environmental Facility (GEF), ένα ταμείο που χρηματοδοτεί δράσεις από μη αναπτυγμένες, ακόμη, χώρες. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα δεν λαμβάνει χρηματοδοτήσεις, ωστόσο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του προγράμματος, συνδιαλέγεται με τους φορείς από τις δύο γειτονικές χώρες και αναλαμβάνει δράσεις που συμβάλλουν στην ορθή διαχείριση της διασυνοριακής περιοχής.

Το διασυνοριακό σχέδιο υλοποιείται από το Υδροβιολογικό Ινστιτούτο της Αχρίδας, που συνεργάζεται με φορείς από την Αλβανία και την Ελλάδα, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Νοέμβριο του 2011. "Αυτή είναι μια μελέτη. Το πραγματικό όφελος θα προκύψει από την εφαρμογή της, γεγονός που εξαρτάται από τις διευθύνσεις αλιείας των τριών χωρών" επισημαίνει ο κ. Καζόγλου.

Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Πρεσπών είναι εύλογο, δεδομένου ότι ο "Καλλικράτης" προβλέπει τη μεταφορά των διευθύνσεων αλιείας στους Δήμους από το 2013.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ