Αλαν Τούρινγκ: Ο «πατέρας» των υπολογιστών που καταδικάστηκε επειδή ήταν γκέι -60 χρόνια μετά θάνατον δόθηκε χάρη από τη βασίλισσα - iefimerida.gr

Αλαν Τούρινγκ: Ο «πατέρας» των υπολογιστών που καταδικάστηκε επειδή ήταν γκέι -60 χρόνια μετά θάνατον δόθηκε χάρη από τη βασίλισσα

Αλαν Τούρινγκ: Ο «πατέρας» των υπολογιστών που καταδικάστηκε επειδή ήταν γκέι -6
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ταλέντο του στην αποκρυπτογράφηση των κωδικών των Ναζί υπήρξε καθοριστικό για τους Συμμάχους. Οι θεωρίες του έβαλαν τις βάσεις για τη «γέννηση» των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Και η δουλειά του στην τεχνητή νοημοσύνη ακόμη αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στη διαμάχη για το αν οι μηχανές μπορούν να σκεφτούν. Ομως ο Αλαν Τούρινγκ ήταν ομοφυλόφιλος και εξαιτίας αυτού καταδικάστηκε. Εξήντα χρόνια έπειτα από το θάνατό του, του απονεμήθηκε βασιλική χάρη.

«Ο Τούρινγκ ήταν ένας ξεχωριστός άνδρας με λαμπρό μυαλό», είπε ο γραμματέας Δικαιοσύνης, Κρις Γκρέιλινγκ, έπειτα από την ανακοίνωση για την απονομή χάριτος, αναγνωρίζοντας πως πρέπει να μείνει στην ιστορία για την εξαιρετική συνεισφορά του κατά τη διάρκεια του πολέμου και για την επιστημονική κληρονομιά του. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι όσο ο Τούρινγκ ζούσε.

Ενα από τα σπουδαιότερα κατορθώματά του ήταν ότι «έσπασε» τον κωδικό Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για τις στρατιωτικές επικοινωνίες τους. Κατά πολλούς, η συνεισφορά του ήταν καθοριστική ώστε να λήξει νωρίτερα ο πόλεμος.

Μετά από αυτό, άρχισε να δουλεύει στον πρώτο υπολογιστή του κόσμου, σχεδιάζοντας- μεταξύ άλλων- ένα από τα αρχικά παιχνίδια σκακιού. Ομως το 1952 καταδικάστηκε για άσεμνη συμπεριφορά, εξαιτίας της σχέσης του με έναν άλλο άνδρα. Στο δίλημμα για το αν θα έμπαινε στη φυλακή ή θα υποβαλλόταν σε ορμονοθεραπεία για να τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, διάλεξε το δεύτερο.

Ο Μπάρι Κούπερ, μαθηματικός του Πανεπιστημίου του Λιντς, που έχει γράψει για τη δουλειά του Τούρινγκ, τονίζει πως οι μελλοντικές γενιές θα δυσκολευθούν να καταλάβουν την αντιμετώπιση που είχε. «Παίρνεις έναν από τους σπουδαιότερους επιστήμονές σου και εισβάλλεις στο σώμα του με ορμόνες. Αυτό είναι εθνική αποτυχία», είπε στο Associated Press. Θυμωμένος και υποφέροντας από κατάθλιψη, ο Τούρινγκ τελικά αυτοκτόνησε το 1954.

Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, είχε απολογηθεί για την αντιμετώπιση που είχε ο μαθηματικός, αλλά πολλοί πίεζαν για επίσημη απονομή χάριτος, κάτι που τελικά έγινε την Τρίτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ