Η εκκεντρική συνήθεια των Σουηδών παραμονή Χριστουγέννων-Βλέπουν μανιωδώς Ντόναλντ Ντακ [βίντεο] - iefimerida.gr

Η εκκεντρική συνήθεια των Σουηδών παραμονή Χριστουγέννων-Βλέπουν μανιωδώς Ντόναλντ Ντακ [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Σουηδοί έχουν εμμονή με τον Ντόναλντ Ντακ τα Χριστούγεννα. Είναι αλήθεια. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του on line περιοδικού Slate, Τζέρεμι Σταλ, το ειδικό εορταστικό επεισόδιο της Walt Disney που φέρει τον τίτλο «From All of Us to All of You» μεταδίδεται στη Σκανδιναβική αυτή χώρα κάθε παραμονή Χριστουγέννων στις 3 το μεσημέρι τα τελευταία 53 χρόνια, δηλαδή από το 1960.

Το Kalle Anka, όπως αποκαλούν οι Σουηδοί τον ήρωα Ντόναλντ Ντακ, είναι συνήθως ένα από τα τρία πιο δημοφιλή τηλεοπτικά γεγονότα της χρονιάς, με τηλεθέαση που κινείται μεταξύ 40% και 50%.

Μάλιστα ορισμένες λέξεις των διαλόγων από τα κινούμενα σχέδια, έχουν εισέλθει ως ιδιώματα στη σουηδική γλώσσα. Το μουσείο Nordic Museum στη Στοκχόλμη φιλοξενεί μια γιγάντια οθόνη όπου προβάλει το Kalle Anka προς τιμήν του χάρτινου ήρωα σε μια έκθεση με τίτλο «Παραδόσεις». Η μανία δεν έχει τέλος. Κάθε φορά που το τηλεοπτικό δίκτυο έχει προσπαθήσει να ακυρώσει ή να τροποποιήσει τη μετάδοση, αυτομάτως η αντίδραση του κοινού είναι άμεση και πολλές φορές ακραία.

Αλλά πώς αυτό το παραμύθι των κινουμένων σχεδίων έμελλε να αποτελεί μέρος της παράδοσης των Σουηδών; Οπως γράφει ο δημοσιογράφος, σε μεγάλο βαθμό αυτό συνδέεται με την τηλεοπτική ιστορία της χώρας. Το σόου βγήκε στον «αέρα» το 1959, τη χρονιά που τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν αποκτήσει τις πρώτες τους τηλεοράσεις. «Το γεγονός ότι υπήρχε μόλις ένα κανάλι τότε», αναφέρει η Charlotte Hagström, καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο Lund, «και ότι τα Χριστούγεννα ήταν η μοναδική εποχή που οι Σουηδοί μπορούσαν να δουν τα καρτούν της Disney-ή οποιοδήποτε Αμερικανικό καρτούν-στην τηλεόραση συνέβαλε αρκετά στο 'έθιμο' αυτό», καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ