«Προσοχή στην άνοδο της Χρυσής Αυγής» αναφέρει η Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΕΕ - iefimerida.gr

«Προσοχή στην άνοδο της Χρυσής Αυγής» αναφέρει η Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΕΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Επιτροπή Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για να την άνοδο του εξτρεμισμού σε Ελλάδα και Ουγγαρία, λόγω του αυξανόμενου κύματος «συμπάθειας» προς κόμματα που ρέπουν προς τη βία και την ακρότητα.

Οι συστάσεις που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ως στόχο να τονίζουν την ανάγκη αναχαίτισης της εξτρεμιστικής ιδεολογίας εντός της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για την εκπροσώπηση κομμάτων που κάνουν χρήση παραστρατιωτικών μεθόδων ή συνδέονται με παραστρατιωτικές ομάδες και η ρητορική τους έχει στόχο τους μετανάστες, τους Ρομά, και τους Εβραίους.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή, σημειώνει πως υπάρχουν διάφορα «εμπόδια» στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας, ενώ είναι προβληματική και η τήρηση αρχείων για τα εγκλήματα μίσους. Παρόλα αυτά δηλώνεται ευθαρσώς ότι η χώρα έχει καταβάλει προσπάθειες για να διορθώσει τις ελλείψεις και ταυτόχρονα να αποψιλώσει τη Χρυσή Αυγή, μετά από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά.

Ανησυχία υπάρχει από την Επιτροπή και για την αύξηση των παράνομων μεταναστών, η οποία αναπόδραστα οδηγεί σε αυξανόμενη ρατσιστική βία από τις εξτρεμιστικές ομάδες. Πρόσφατα το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο ζήτησε τον πλήρη αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής και του ουγγρικού κόμματος Jobbik, να αποκλειστούν από κάθε μορφής δράση εντός της ΕΕ.

Κρίνεται μάλιστα πως αμφότερα τα κόμματα παρά το γεγονός ότι έχουν δεχθεί καίρια πλήγματα από τις κυβερνήσεις, εξακολουθούν να έχουν υψηλά ποσοστά σε δημοσκοπήσεις και έντονη κοινωνικής παρουσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ