Ετσι λειτουργεί η «μαφία των σκουπιδιών»- Νοσοκομεία και εταιρείες κερδοσκοπούν εις βάρος της υγείας μας - iefimerida.gr

Ετσι λειτουργεί η «μαφία των σκουπιδιών»- Νοσοκομεία και εταιρείες κερδοσκοπούν εις βάρος της υγείας μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγνώστου προορισμού είναι σχεδόν το 60% των μολυσματικών αποβλήτων από νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες της χώρας, καθώς μόλις οι 6,8 τόνοι από τους συνολικά 17,4 της ετήσιας παραγωγής των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία απορριμμάτων οδηγείται προς αποτέφρωση στην ειδική μονάδα της Φυλής ή για αποστείρωση σε ειδικούς κλιβάνους.

Οι υπόλοιποι τόνοι από τα βλαβερά αυτά απορρίμματα, «εξαφανίζονται» σε χαράδρες ή προσπαθούν να τις θάψουν παράνομα μαζί με σκουπίδια οικιακής φύσεως στον ΧΥΤΑ του Λεκανοπεδίου αναφέρουν σε δημοσίευμα τους τα Νέα , τα οποία αναφέρονται και στις περιπτώσεις των 32 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων που βρέθηκαν σε απορριμματοφόρα που έφτασαν στον ΧΥΤΑ Φυλής από τα τέλη Νοεμβρίου και ενώ υποστήριξαν ότι μετέφεραν οικιακά απορρίμματα, εν τέλει μέσα στα φορτηγά βρέθηκαν σύριγγες, οροί, ματωμένες γάζες, αλλά και ραδιενεργά υλικά από νοσοκομεία,, απόβλητα τα οποία συνιστούν «τοξική απειλή», ειδικά στην περίπτωση που θάβονταν στο έδαφος.

Ποιοι είναι οι τρεις παράνομοι δρόμοι που ακολουθεί η «μαφία των σκουπιδιών»

Στελέχη του ΕΣΔΝΑ, του φορέα διαχείρισης του χώρου, περιγράφουν τους τρεις διαφορετικούς δρόμους που ακολουθεί η «μαφία των σκουπιδιών»: «Η χειρότερη εκδοχή είναι πως τα πετάνε σε σε ανεξέλεγκτους χώρους ή χαράδρες, η δεύτερη είναι να τα στέλνουν προς ταφή στον ΧΥΤΑ και το τρίτο ενδεχόμενο είναι να βαφτίζονται ως μεικτά επικίνδυνα απόβλητα και να στέλνονται απλώς για αποστείρωση σε κλιβάνους».

Το κόλπο των μεταφορών- Πως κερδίζουν νοσοκομεία και εταιρείες

Πίσω από τα νοσοκομειακά απόβλητα, φαίνεται πως κρύβονται συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, καθώς όπως επισημαίνουν τα Νέα σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που οι 32 τόνοι στον ΧΥΤΑ Φυλής πήγαιναν στην ειδική μονάδα, θα έπρεπε να πληρώσουν 54.400 ευρώ για την επεξεργασία τους, ωστόσο με το κόλπο της ανάμειξης τους με τα οικιακά απορρίμματα, το κόστος μειώνεται δραστικά και επιβαρύνει τους δήμους, οι οποίοι πληρώνουν 45 ευρώ ανά τόνο για την μεταφορά οικιακών απορριμάτων, ενώ η επεξεργασία των εν λόγω αποβλήτων κοστίζει 1.700 ευρώ ανά τόνο για τα νοσοκομεία.

Εκτός πάντως από το κέρδος των νοσοκομείων τα οποία γλιτώνουν την έξτρα χρέωση, υπάρχει και η κερδοσκοπία των ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες αναλαμβάνουν την μεταφορά των απορριμμάτων. Προκειμένου να κερδίσουν, αναμιγνύουν τα νοσοκομειακά με τα αστικά απόβλητα και όταν έρθει η ώρα να τα μεταφέρουν στον ΧΥΤΑ βάζουν στα εμφανή σημεία τα οικιακά απόβλητα και προσπαθούν να τα μεταφέρουν παρανόμως, καθώς έτσι εισπράττουν τα χρήματα της σύμβασης από κάποιους δήμους, ενώ παράλληλα παίρνουν χρήματα και από τα νοσοκομεία για την μεταφορά των δικών τους απορριμμάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ