Vintage:Οταν αφήναμε χριστουγεννιάτικα δώρα στα πόδια των τροχονόμων στους δρόμους της Αθήνας [εικόνες] - iefimerida.gr

Vintage:Οταν αφήναμε χριστουγεννιάτικα δώρα στα πόδια των τροχονόμων στους δρόμους της Αθήνας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Σύνταγμα ή στην Κηφισιά, κάτω από το «βαρέλι» όπου υπερυψωμένος ο τροχονόμος καθοδηγούσε τα αυτοκίνητα, τέτοιες μέρες μαζεύονταν πλήθος δώρων. Ηταν τα περίφημα δώρα του τροχονόμου, ένας θεσμός ταυτισμένος με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Vintage:Οταν αφήναμε χριστουγεννιάτικα δώρα στα πόδια των τροχονόμων στους δρόμους της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Σύμφωνα με το λεύκωμα Η Ελλάδα του Μόχθου 1900- 1960 (συλλογή Νίκου Πολίτη, Ριζάρειο Ιδρυμα – Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ο προπολεμικός δήμαρχος Κώστας Κοτζιάς ήταν εκείνος που έβαλε πρώτος, την Πρωτοχρονιά του 1936, στα πόδια ενός τροχονόμου το δώρο του: δυο γαλοπούλες.
Από τότε, με υποχρεωτική διακοπή στα χρόνια της Κατοχής, το έθιμο συνεχίστηκε. Γύρω από τα κουβούκλια των τροχονόμων συγκεντρώνονταν τρόφιμα, ποτά, τόπια υφάσματα, ηλεκτρικές συσκευές, ως και τσουβάλια με χαλίκια μωσαϊκού, ζεμπίλια με ανθρακίτη, πλακάκια και μάρμαρα.

Vintage:Οταν αφήναμε χριστουγεννιάτικα δώρα στα πόδια των τροχονόμων στους δρόμους της Αθήνας [εικόνες] | iefimerida.gr 1

*Η πρώτη και η δεύτερη φωτογραφία είναι του Δημήτρη Χαρισιάδη (φωτογραφικά αρχεία Μουσείου Μπενάκη). Η τρίτη προέρχεται από το λεύκωμα Η Ελλάδα του Μόχθου 1900-1960.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ