Wall Street Journal: «Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν τις κατασχέσεις -Δώρο το πάγωμα των πλειστηριασμών» - iefimerida.gr

Wall Street Journal: «Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν τις κατασχέσεις -Δώρο το πάγωμα των πλειστηριασμών»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια διαφορετική διάσταση, λιγότερο αναμενόμενη από το ευρύ κοινό, παρουσιάζει η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνηση για επεκτείνει για έναν χρόνο ακόμα, το πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Την παρουσιάζει η σημερινή Wall Street Journal, καθώς επισημαίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση που πέρασε και από την Βουλή, είναι ένα αναπάντεχο χριστουγεννιάτικο δώρο για τις Τράπεζες.

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας που ελέγχουν το 90% της αγοράς, πίεζαν από την πλευρά τους για την επέκταση, παρά του αντιθέτου θρυλούμενα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήθελαν να απαλλαγούν από τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, όμως όχι τώρα.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα, τούτο είναι ένα δείγμα του πόσο προβληματική παραμένει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων, τον πανικό των καταθετών και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να ζήσουν σε έναν κόσμο γεμάτο... αμυχές. Η ανακεφαλαίωση τις βοήθησε, αλλά εξακολουθούν να διατηρούν ένα μεγάλο μέρος επιισφαλών δανείων (περίπου 70 δισ. ευρώ).

Ηδη το 24% αυτών των στεγαστικών δανείων (περίπου 17,4 δισ. ευρώ) έχουν καταρρεύσει, καθώς οι δανειζόμενοι έχουν χρεοκοπήσει. Οι τιμές των ακινήτων πέφτουν κατακόρυφα, ενώ ένα κύμα κατασχέσεων θα οδηγούσε τις τιμές τους σε ένα ράλι καθόδου της τάξης του 10 -15%, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Απαντες επιθυμούν αυτή την ήρεμη και αργή προσαρμογή, ενώ ένας κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας στην WSJ σημείωσε, «δεν επιθυμούμε να γίνουμε μαγαζιά real-estate». Στην Ισπανία, οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να αποδεχθούν (και εντέλει να αναγνωρίσουν) τις ζημίες στα χαρτοφυλάκια των δανείων τους, παρά την πίεση των ρυθμιστικών αρχών.

Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα πριν από το 2015, όλοι οι παράγοντες της αγοράς, η κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές, επιθυμούν να προσπεράσουν το βουνό του «κακού ελληνικού χρέους».

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει να παίξει το ρόλο του εξώδικου διαιτητή ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Κάτι τέτοια συνέβη στην Ιρλανδία και θα αποτρέπει τις δύο πλευρές να καταλήγουν στα δικαστήρια, για υποθέσεις που μπορεί να τελεσιδικήσουν έπειτα από επτά χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ