Το παράνομο πέρασμα από την Τουρκία ενός ζευγαριού Σύρων προσφύγων και η απρόσμενη φιλία με έναν Ελληνα - iefimerida.gr

Το παράνομο πέρασμα από την Τουρκία ενός ζευγαριού Σύρων προσφύγων και η απρόσμενη φιλία με έναν Ελληνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ταξίδι επιβίωσης στη Δύση για ένα ζευγάρι Σύρων προσφύγων ήταν γεμάτο «τρικυμίες». Εμελε όμως να σημαδευτεί από μία δυνατή φιλία με έναν Ελληνα. Ο λόγος για τη Μάργουα Μερτζάν και του Γιούσεφ Τζαρτζούρ, οι οποίοι σε ηλικία 24 ετών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Συρία , να περάσουν μέσω Τουρκίας από τον Εβρο και σήμερα πια να εγκατασταθούν στη Σουηδία.Το περιπετειώδες πέρασμά τους από την Ελλάδα στάθηκε η αφομή μίας απρόσμενης φιλίας. Τον περασμένο Νοέμβριο απέκτησαν ένα αγοράκι και του έδωσαν το όνομα του Χρήστου Χριστακούδη, του επικεφαλής του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής στο Φυλάκιο Εβρου. «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σημαδεύουν με τις πράξεις τους τη ζωή σου. Ο Χρήστος είναι ένας από αυτούς» υποστηρίζει η Μερτζάν στα «ΝΕΑ». «Οταν ανακάλυψα στο φυλάκιο ότι ήμουν έγκυος έκλαιγα. Δεν ήξερα ποιο θα είναι το μέλλον του παιδιού μου. Ο Χρήστος είπες ότι θα έπρεπε να χαίρομαι, ότι αυτό θα ήταν το εισιτήριό μου για να βγω από το Κέντρο» ανέφερε. Θυμάται ότι ο Χριστακούδης τη συνόδευσε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Της προσέφερε σπιτικό κέικ όταν έμαθε για την εγκυμοσύνη της και φρόντισε να συνδεθεί ξανά με τον άνδρας της, ο οποίος κρατούταν ξεχωριστά. «Στάθηκε δίπλα μας, ενώ ήμασταν ξένοι για εκείνον» λέει η 24χρονη.Το ταξίδι για μία καλύτερη ζωή

Η Μερτζάν μαζί με τον άνδρα της και δύο ξαδέρφια της πλήρωσαν 3.500 ευρώ ο καθένας και εγκατέλειψαν τη Συρία στις 14 Μαρτίου. Εφθασαν οδικώς στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Αδριανούπολη. Εκεί οι διακινητές τούς ενημέρωσαν ότι έπρεπε να διασχίσουν τον Εβρο. Προσάραξαν σε μία βραχονησίδα.«Τους παρείχαμε ιατρική βοήθεια, τους δόθηκαν ρούχα και οδηγήθηκαν στους κοτώνες για ευάλωτες ομάδες» αναφέρει ο Χρήστος Χριστακούδης. «Το Κέντρο ήταν καινούριο και ο Χρήστος έκανε ότι καλύτερο μπορούσε» υποστηρίζει η Μερτζάν. Αφού διαπιστώθηκε η εγκυμοσύνη της, με τη βοήθεια δικηγόρων βγήκε από το Κέντρο με τον άνδρα της. Εφθασαν στην Αθηνα και τον περασμένο Ιούνιο κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Σουηδία.

Στις 30 Νοεμβρίου απέκτησαν στον γιος τους, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Εστειλαν μία φωτογραφία στο Facebook στον Χρήστο Χριστακούδη. «Τον ευχαρίστησα ξανά. Του ζήτησα να έρθει στη Σουηδία να βαφτίσει τον γιο μας» είπε η Μερτζάν. «Αφού είχαμε φύγει από το Κέντρο, ο Χρήστος επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον ξάδερφό μου που ήταν άρρωστος. Οταν εκείνος πήρε εξιτήριο και πήγε να πληρώσει τα νοσήλια, τον ενημέρωσαν ότι ο κ. Χρήστος τα είχε ήδη καλύψει» ανέφερε η ίδια κλείνοντας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ