Ένας λύκος στο σαλόνι μας: Η σύντομη ιστορία του σκύλου

Σήμερα υπάρχουν αρκετές επιστημονικές θεωρίες σχετικά με τη γενεαλογική προέλευση του σκύλου χωρίς ακόμη να έχουμε καταλήξει σε ένα σαφές συμπέρασμα. Περισσότερους οπαδούς, βρίσκει η θεωρία που θέλει τον λύκο να είναι ο μακρινός πρόγονος του σημερινού σκύλου. Σύμφωνα με την επιστήμη της συγκριτικής ανατομικής που εφαρμόζεται πάνω σε διάφορα ευρήματα ζώων,αλλά και τον τρόπο κοινωνικοποίησης του σκύλου μέσα σε μια αγέλη, φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο με το προφίλ του λύκου όπως αυτός εμφανίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Πότε όμως ξεκίνησε η εξημέρωση ενός άγριου ζώου και πώς δημιουργήθηκαν τόσες πολλές και διαφορετικές φυλές; Με τον όρο 'εξημέρωση' (domestication) εννοούμε την μεταβολή των κληρονομικών χαρακτηριστικών και την προσαρμογή ενός άγριου ζώου σε ένα νέο περιβάλλον που δημιουργείται από τον άνθρωπο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του. Αρχικός σκοπός του ανθρώπου ήταν να χρησιμοποιήσει τον ¨προ-σκύλο¨ ως σύντροφο στο κυνήγι αλλά και ως φύλακα που τον προστάτευε από άγρια θηρία.Το μέγεθός του μίκρυνε με την πορεία των χρόνων ώστε να μπορεί να ταιριάξει καλύτερα με το 'οικιακό' περιβάλλον. Αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ljubljana Marshland της Σλοβενίας κατέδειξαν σαφώς την παρουσία ενός πρωτόγονου σκύλου μικρού σε μέγεθος ο οποίος ονομάστηκε ¨σκύλος της τύρφης ¨ (Canis familiaris Palustris Rutimeyer). Μπαίνοντας στην εποχή του μπρούντζου, οι ανθρώπινες ανάγκες άλλαξαν και μαζί με αυτές το μέγεθος αλλά και η χρησιμότητα του 'προ-σκύλου' .Ύστερα από πολλές διασταυρώσεις δημιουργήθηκαν τα σκυλιά της ¨μπρούντζινης εποχής¨ (Canis familiaris Matris Jetteles) με ιδιαίτερο δείκτη ευφυϊας , που χρησίμευαν στην φύλαξη κοπαδιών ( κάτι σαν τα σημερινά τσοπανόσκυλα ). Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκε άλλο ένα είδος σκύλου με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης με κύριο στόχο να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο κυνήγι (Canis familiaris Intermedius Woldrich).

Αρχαιολογικές σκαπάνες από διάφορες γεωγραφικές ( Μεξικό, Περού, Κίνα ) και χρονολογικές περιόδους της ανθρώπινης εξέλιξης , έφεραν στο φως ευρήματα ( σκελετούς ζώων, αγαλματίδια,αναπαραστάσεις πάνω σε αντικείμενα ) που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ανάλογα με την περιοχή, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου, διαμορφώθηκαν διαφορετικές φυλές σε μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ανάγκες του. Με την πάροδο των αιώνων αυτό το άγριο ζώο με διαφορετική πια μορφή, μπήκε στην καθημερινότητα του ανθρώπου και δημιουργήθηκε μια σχέση εξάρτησης, φτάνοντας σήμερα να έχουμε πια έξι αναγνωρισμένες ράτσες σκύλων: 1.τους κυνηγητικούς δείκτες ή ¨φέρμας¨ 2.τους κυνηγητικούς δίωξης ή ¨λαγωνικά¨ 3.τα ¨ Τερριέ ¨ 4.τους σκύλους εργασίας και 5.τους σκύλους συντροφιάς Κάθε μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή,με διαφορετικό χαρακτήρα και μορφολογικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να μην χρησιμοποιούνται πια για να εξυπηρετήσουν βιολογικές ανάγκες όπως αυτές του πρώτου ανθρώπου, σίγουρα όμως αποτελούν έναν πιστό σύντροφο που μας ακολουθεί στην πορεία των αιώνων και μας υπενθυμίζει συχνά την ενστικτώδη ανάγκη μας για επιστροφή στην φύση!

Ξέρατε ότι...

Το 'Pekigneese' ( Πεκινουά ) έχει ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια!

Ήταν το αγαπημένο σκυλί της κινεζικής Αυτοκρατορίας και χρησιμοποιήθηκε

Για να διώχνει τα ¨κακά¨ πνεύματα.

Το 'Lhasa Apso' ήταν το ιερό σκυλί στο Θιβέτ! Ζούσε μόνο μέσα σε ναούς

και στο παλάτι, ενώ οι καλύτεροι του είδους του ζούσαν δίπλα στον

Δαλάι Λάμα .Η εξαγωγή του απαγορευόταν μέχρι το 1930.

Το 'King's Charles Spaniel' ήταν πολύ δημοφιλές στις βασιλικές αυλές!

Πήρε το όνομά του από τον Βασιλιά Κάρολο Β' .

Μαθιουδάκη-Πάλμου Ειρήνη,DVM

Ντόβα Ελένη,DVM

-Γιατί ο σκύλος μου βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια;

Φόβος, ανασφάλεια, υποταγή ; Ό,τι και να είναι, αν μαλώσετε τον σκύλο σας και τον δείτε με τη 'ουρά στα σκέλια', ίσως να αντιλαμβάνεται πως είστε 'ο κυρίαρχος του παιχνιδιού', το 'αφεντικό'. Μια παλιά συνήθεια που κληρονόμησε από τον πρόγονό του ,τον λύκο, για τη διαμόρφωση των οσμηρών μηνυμάτων της περιοχής γύρω από την ουρά , που ορίζουν την ταυτότητα κάθε σκύλου ξεχωριστά. Έτσι, δηλώνουν την αδυναμία ή την ισχύ τους ,ανεβάζοντας ή κρατώντας την ουρά χαμηλά, όταν βρεθούν μεταξύ τους. Σαν μέλη πια της ανθρώπινης οικογένειας, αυτό δεν έχει νόημα παρά μόνο για να δηλώσουν την τρυφερή υποταγή τους σε εμάς. Μη νομίζετε όμως ότι ο σκύλος σας είναι δειλός. Κάθε άλλο. Μπορεί να τον δείτε συχνά στη βόλτα σας στο πάρκο με σηκωμένη την ουρά , να κάνει επίδειξη της δύναμής του σε άλλους δυνατούς όμοιους του και ελπίζουμε να μην καμαρώνετε για τον ενδεχόμενο σκυλοκαβγα.

-Γιατί το σκυλί μου τρώει γρασίδι;

Είναι μια ενστικτώδης αναζήτηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων που κάποτε δεν υπήρχαν στη διατροφή του. Συχνά μετά τη ' βοσκή ' , διεγείρεται το αντανακλαστικό του εμετού από τον ερεθισμό που προκαλεί το οξύληκτο γρασίδι στο πίσω μέρος του στόματος .

Περιμένουμε με ενδιαφέρον και άλλες απορίες καθώς και τα σχόλια σας στο pet@iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κατοικίδια σκύλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ