«Παράφρων» κατά πάσα πιθανότητα ο Μπρέιβικ, λέει ο δικηγόρος του - iefimerida.gr

«Παράφρων» κατά πάσα πιθανότητα ο Μπρέιβικ, λέει ο δικηγόρος του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Νορβηγός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του μακελειού της Παρασκευής με τους 76 νεκρούς στη Νορβηγία, αλλά αρνήθηκε να δηλώσει ένοχος, "μισεί όλους αυτούς που πιστεύουν στη δημοκρατία", δεν έδειξε "κανένα ίχνος συμπόνιας" και "πιστεύει ότι διεξάγεται ένας πόλεμος", δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

"Θεωρεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο και ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε πόλεμο μπορεί να κάνει αυτού του είδους τα πράγματα χωρίς να δηλώνει ένοχος", προσέθεσε ο Γκέιρ Λίπσταντ, ο οποίος είχε νωρίτερα σημειώσει αναφερόμενος στον πελάτη του ότι "όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων" και ότι "πρέπει να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις".

Αν οι ψυχιατρικές εξετάσεις δείξουν ότι ο κατηγορούμενος είναι ψυχικά ασθενής, "δεν θα μπορέσει να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης", σχολίασε εξάλλου ο Λίπσταντ, ο οποίος είχε δηλώσει επίσης νωρίτερα ότι ο Μπράιβικ μπορεί να είναι αντίθετος στην ιδέα να δηλώσει στο δικαστήριο ότι δεν είχε σώας τας φρένας, καθώς πιστεύει ότι είναι "ο μόνος που καταλαβαίνει την αλήθεια".

Ο Λίπσταντ δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος είναι μέλος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, το οποίο αποτέλεσε το στόχο των δύο επιθέσεων της Παρασκευής.

Ο Μπράιβικ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι ενήργησε μόνος, αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη "δύο άλλων πυρήνων στη Νορβηγία και αρκετών άλλων πυρήνων στο εξωτερικό", χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω, σημείωσε επίσης ο δικηγόρος του.

Επίσης ο κατηγορούμενος για τις δύο επιθέσεις στο Όσλο και στο νησί Οτόγια με τους 76 νεκρούς "εξεπλάγη που σώθηκε", καθώς πίστευε ότι θα σκοτωνόταν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια ή μετά την επιχείρηση, προσέθεσε ο Λίπσταντ.

"Πίστευε ότι θα σκοτωνόταν μετά την έκρηξη, μετά την επιχείρηση στο νησί και πιστεύει επίσης ότι θα σκοτωθεί στο δικαστήριο", διευκρίνισε ο δικηγόρος.

Ο πελάτης του είχε δημοσιεύσει λίγο πριν από τις επιθέσεις ένα μανιφέστο άνω των 1.500 σελίδων, στο οποίο εξηγούσε ότι είναι ένας "ιππότης σταυροφοριών", ο οποίος θέλει να ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά του Ισλάμ και των μαρξιστικών ιδεών στην Ευρώπη.

"Πιστεύει ότι ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί για 60 χρόνια και ότι σε 60 χρόνια ο πόλεμος αυτός θα κερδηθεί", κατέληξε ο Λίπσταντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ