Ποιες ισχυρές οικονομίες φοβούνται το Bitcoin και το περιορίζουν- Ποιοι είναι οι λόγοι - iefimerida.gr

Ποιες ισχυρές οικονομίες φοβούνται το Bitcoin και το περιορίζουν- Ποιοι είναι οι λόγοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ραγδαία εξάπλωση του Βιtcoin αναφέρεται το αμερικανικό περιοδικό Vice, το οποίο με αφορμή την είσοδο του στην Νορβηγίαζ, υποστηρίζει πως υπάρχουν και αρκετές χώρες όπου το φοβούνται.

Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα, που σημαίνει ότι είναι χρήμα που ελέγχεται και αποθηκεύεται εξ ολοκλήρου από υπολογιστές σε ολόκληρο το Διαδίκτυο, και αυτά τα χρήματα βρίσκουν τρόπους να χρησιμοποιηθούν από όλο και περισσότερους ανθρώπους και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό, και πολλοί άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένου των ευκρινέστερων στο χώρο του Iντερνετ καθώς και έμπειρους οικονομολόγους - εξακολουθούν να δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με τις πολλές ταυτότητες του.

Το Bitcoin δεν είναι απλώς ένα νόμισμα, όπως το ευρώ ή το δολάριο ή το γιεν. Είναι ένας τρόπος πραγματοποίησης πληρωμών, όπως το PayPal ή το δίκτυο πιστωτικών καρτών Visa. Σας επιτρέπει να κρατήσετε τα χρήματα, αλλά επίσης σας επιτρέπει να τα ξοδέψετε και να το μετακινήσετε από τόπο σε τόπο, όσο φθηνά και εύκολα, όπως είναι να στείλετε ένα email.

Οι κυβερνήσεις, μπορεί να έχουν ακόμη τον έλεγχο, ωστόσο το Bitcoin τις φοβίζει καθώς «το ρίσκο της μαζικής ''υιοθέτησης''΄είναι πολύ υψηλό. Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι η φούσκα δεν είναι έτοιμη να σκάσει», επισημαίνει το Vice το οποίο παραθέτει τις χώρες οι οποίες έχουν καταφερθεί εναντίον του:

Η Γερμανία, ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο έτος, ότι δεν θα αναγνωρίσει το Bitcoin σαν ένα ξένο νόμισμα, ή ψηφιακό χρήμα, αλλά θα το νομιμοποιήσει σαν ένα είδος ''ιδιωτικού χρήματος'', ή ''μονάδα λογαριασμού'' για να το φορολογήσει.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η κεντρική τράπεζα της ΕΕ προειδοποίησε πρόσφατα τους καταναλωτές για τα οικονομικά ρίσκα του εικονικού νομίσματος και κοιτά ακόμη στο εάν πρέπει ή όχι να το περιορίσει.

Η Ελβετία είναι επίσης σε μια ερευνητική φάση, με σκεπτικισμό ωστόσο. Η κυβέρνηση μελετά τις πιθανές επιδράσεις στο οικονομικό σύστημα της χώρας και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια έκθεση για τα ρίσκα του Bitcoin στους επόμενους μήνες.

Η Τράπεζα της Γαλλίας, προειδοποίησε για την μεταβλητότητα του Bitcoin νωρίτερα αυτό την μήνα, αποκαλώντας το ένα οικονομικό ρίσκο για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που κατέχουν το εικονικό νόμισμα.

Η Κίνα, κάποτε το επίκεντρο της μεγάλης ανταλλαγής του Bitcoin, περιόρισε τις τράπεζες της στην αποδοχή του Bitcoin νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ανησυχώντας για την αστάθεια του και την πιθανή του χρήση για ξέπλυμα χρήματος. Είπε ότι το Bitcoin δεν έχει «αληθινό νόημα» σαν νόμισμα.

Η Κορέα επίσης αρνήθηκε το Bitcoin σαν νόμιμο συνάλλαγμα. Την προηγούμενη εβδομάδα οι οικονομικές Αρχές είπαν πως ήταν πολύ ασταθές για να έχει «εγγενή αξία» σαν ένα είδος χρήματος.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, αρνήθηκε να δώσει άδεια στο Bitcoin αυτό το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η ανταλλαγή του Ταϊλανδικού Βitcoin να κλείσει και να ισχύσει απαγόρευση στην πώληση και αγορά του νομίσματος.

Οι ΗΠΑ, έχουν δώσει μάλλον το πιο θερμό καλωσόρισμα στο Bitcoin. Κατά τη διάρκεια ακρόασης της Γερουσίας τον προηγούμενη μήνα, οι εκπρόσωποι της Fed ήταν αισιόδοξοι για τα πιθανά οφέλη των εικονικών νομισμάτων και καθησύχασαν για τα ρίσκα του Bitcoin, λέγοντας πως θα μπορούσαν να μετριαστούν με την επέκταση των νόμων για την τρέχουσα χρηματοδότηση και τους κανονισμούς για το εικονικό βασίλειο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ