Με πριαπισμό απειλείται το 5% των αγοριών στα οποία χορηγούνται φάρμακα για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής - iefimerida.gr

Με πριαπισμό απειλείται το 5% των αγοριών στα οποία χορηγούνται φάρμακα για το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε προειδοποιητική ανακοίνωση προέβη χθες 17/12/13 ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ, όπου επισημαίνεται ότι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 5% των αγοριών που έχουν διαγνωσθεί με ADHD (Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής) ενδεχομένως να εμφανίσουν συμπτώματα πριαπισμού, δηλαδή συνεχούς στύσης που μπορεί με τη σειρά της να επιφέρει μία σειρά από άλλα προβλήματα.

Αιτία οι παρενέργειες που μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό η διεγερτική ουσία «μεθυλφαινιδάτη» (methylphenidate), η οποία περιέχεται στα φαρμακευτικά σκευάσματα που χορηγούνται σε παιδιά που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Η «μεθυλφαινιδάτη» είναι ένας ήπιος διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος, ο οποίος θεωρείται ότι αναστέλλει την επαναπρόσληψη της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης στον προσυναπτικό νευρώνα και αυξάνει την απελευθέρωση αυτών των μονοαμινών προς το εξωνευρωνικό χώρο.

Φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν «μεθυλφαινιδάτη» είναι τα Concerta, Daytrana, Focalin, Metadate CD, Methylin, Quillivant XR και φυσικά το περίφημο Ritalin, το οποίο χρόνια τώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των δημόσιων συζητήσεων στις ΗΠΑ, λόγω της υπερσυνταγογράφησής του.

Ο όρος «πριαπισμός» προέρχεται από τον Πρίαπο της ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος ήταν θεός της γονιμότητας και των ανδρικών γεννητικών οργάνων, και προσδιορίζει την πάθηση εκείνη που χαρακτηρίζεται από εμμένουσα, συνήθως επώδυνη, στύση η οποία δεν συνοδεύεται από σεξουαλική επιθυμία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, ο πριαπισμός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα γονιμότητας, ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει γάγγραινα του πέους, με μόνη θεραπεία τον ακρωτηριασμό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ