Βιογραφίες για Οσκαρ: Γιατί η Ακαδημία αγαπά ταινίες για τη ζωή ανθρώπων που άφησαν εποχή - iefimerida.gr

Βιογραφίες για Οσκαρ: Γιατί η Ακαδημία αγαπά ταινίες για τη ζωή ανθρώπων που άφησαν εποχή

Βιογραφίες για Οσκαρ: Γιατί η Ακαδημία αγαπά ταινίες για τη ζωή ανθρώπων που άφη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε η πρεμιέρα της ταινίας «Long way to Freedom» που εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή του πρόσφατα αποθανόντος Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, αποσπώντας ήδη διθυραμβικές κριτικές και χαρίζοντας στον πρωταγωνιστή Ιντρις Ελμπα το διαβατήριο για τις Χρυσές Σφαίρες.

Μπορεί ο ίδιος ο Μαντέλα να μην πρόλαβε να δει τη ζωή του στη μεγάλη οθόνη, ωστόσο -σε συνδυασμό με τον πρόσφατο θάνατο του ηγέτη- η βιογραφική ταινία που σκηνοθέτησε ο Τζάστιν Τσαντγουικ φαίνεται πώς κέρδισε ήδη την προσοχή και την αγάπη του κοινού και της Ακαδημίας.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού τα τελευταία χρόνια είναι έκδηλη η αγάπη της Ακαδημίας και των κριτικών για τις βιογραφικές ταινίες προσώπων που άφησαν εποχή στον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο, κάνοντας τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ζηλευτούς για κάθε σταρ.

Εκτός από το «Long Way to Freedom», σχετικό δημοσίευμα στον Τύπο της Κυριακής αριθμεί και άλλες βιογραφικές ταινίες κέρδισαν κατά καιρούς την αγάπη του κοινού και των κριτικών φτάνοντας μέχρι τα Οσκαρ και τις Χρυσές Σφαίρες.

«Σιδηρά Κυρία» (2012)
Η ταινία για τη ζωή της Μάργκαρετ Θάτσερ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Φιλίντα Λόις χάρισε στη Μέριλ Στριπ Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου και μία Χρυσή Σφαίρα.

«Λίνκολν» (2012)
Παρουσιάζει τους 4 τελευταίους μήνες της ζωής του 16ου προέδρου των ΗΠΑ και ήταν βασισμένη στην βιογραφία της Ντόρις Κερνς Γκούντγουιν «Η πολιτική ιδιοφυΐα του Αβραάμ Λίνκολν». Με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις και τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στην καρέκλα του σκηνοθέτη, η ταινία ήταν υποψήφια για 12 Οσκαρ, ωστόσο κέρδισε τα βραβεία Α' ανδρικού ρόλου και σχεδιασμού παραγωγής καθώς και 2 Χρυσές Σφαίρες.

«Επτά Μέρες με τη Μέριλιν» (2011)
Η ταινία περιγράφει την εβδομάδα που πέρασε η διάσημη ηθοποιός στο Λονδίνο το 1965 για τα γυρίσματα της ταινίας «ο πρίγκιπας και η χορεύτρια» και χάρισε στην Μισέλ Γουίλιαμς την πρώτη της υποψηφιότητα για Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.

«Μιλκ» (2008)
Με πρωταγωνιστή τον μοναδικό Σον Πεν, η ταινία παρακολουθεί τη ζωή του Χάρβεϊ Μιλκ, του πρώτου δηλωμένου ομοφυλόφιλου εκλεγμένου πολιτικού των ΗΠΑ. Η πλοκή επικεντρώνεται στους αγώνες του ως μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Συμβούλων του Σαν Φρανσίσκο, μέχρι την άγρια δολοφονία του το 1978. Η πολυσυζητημένη ταινία ήταν υποψήφια για 8 Οσκαρ κερδίζοντας τελικά το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου.

«Ιπτάμενος Κροίσος» (2004)
Η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε περιγράφει τη ζωή του εκκεντρικού Αμερικανού μεγιστάνα Χάουαρντ Χιουζ ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στο σχεδιασμό αεροσκαφών. Παρόλο που ήταν υποψήφια για 11 Οσκαρ από τα οποία κέρδισε τα 5, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο που ενσάρκωνε τον Χιουζ δεν κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου, ωστόσο τον επισκίασε η Κέιτ Μπλάνσετ κερδίζοντας το βραβείο Β΄Γυναικείου ρόλου.

«Βασίλισσα» (2006)
Η συγκλονιστική ταινία του Στίβεν Φρίαρς, με πρωταγωνίστρια την Ελεν Μίρεν παρουσιάζει την «πτώση» της Ελισάβετ της Αγγλίας μετά την ανακοίνωση του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η ταινία κέρδισε συνολικά 16 κινηματογραφικά βραβεία και η ίδια η Μίρεν το Οσκαρ Α' γυναικείου ρόλου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νέλσον Μαντέλα Ακαδημία Οσκαρ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ